Hlavní obsah

Před soudem stanul lékař, který měl načerno prodávat léky na předpis

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva a půl roku měl načerno prodávat léky bývalý vězeňský lékař z Ostravy Antonín Strapina (43) svému známému Vlastimilu Hýžovi (38). Tablety, dostupné pouze na lékařský předpis, doktor podle policie vyzvedával v lékárnách a prodával je Hýžovi, jenž je nabízel se ziskem na internetu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Antonín Strapina (v popředí) a Vlastimil Hýža (v pozadí s delšími vlasy) u soudu.

Článek

V pondělí oba muži stanuli před ostravským krajským soudem. Cena léků, o kterých hovoří obžaloba, se počítá na milióny. Muži jsou obžalovaní z nedovoleného nakládání s omamnými látkami a z nedovoleného podnikání.

Obžaloba klade lékaři za vinu, že od roku 2008 do roku 2011 v lékárnách prostřednictvím hromadných žádanek nakoupil více než pět tisíc balení různých léků a prodával je na základě předchozí e-mailové korespondence Hýžovi. Policie zadokumentovala prodej více než pěti tisíc balení osmnácti druhů léků.

Obžalovaný Hýža pak tyto léky prodával prostřednictvím různých diskusních internetových stránek. Předával je buď osobně v Ostravě a v Havířově, nebo prostřednictvím České pošty. "Za prodej léků utržil nejméně 5 651 850 korun," uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová. Léky nakupovali nejenom narkomani, ale například i mladé dívky, které chtěly zhubnout, a další lidé, kteří by je jinak na předpis nedostali.

U soudu se rozhodl vypovídat pouze lékař. "Vždy jsem se snažil žít příkladným životem, mám například Jánského plaketu za dárcovství krve, přispíval jsem na sociální účely," začal svoji obšírnou výpověď.

Vinu hází na mrtvého

Vinu pak popřel. Přiznal jen to, že léky skutečně v lékárnách nakoupil. "Nakupoval jsem je s určitým podnikatelským plánem, protože řada mých prominentních pacientů projevila zájem o soukromou léčbu," řekl.

Kromě toho prý zvažoval založení domova pro přestárlé lidi. Za tímto účelem koupil i dům, který začal rekonstruovat. Při rekonstrukci ale podle Strapiny velké množství léků zničila vlhkost a prach. Za skladování léků i za rekonstrukci přitom, jak Strapina dodal, odpovídal muž, kterého zaměstnával. A ten v minulém roce zemřel.

Co se stalo s léky, Strapina proto podle svých slov nevěděl. "Říkal jsem mu, ať je nehází do popelnice a vysvětlil jsem mu, jak se likvidují léčiva. On řekl, že to zajistil v lékárně," řekl Strapina s tím, že jak bylo s poškozenými léky naloženo, už nekontroloval. Podle informací Práva ale lékař po svém zatčení takto nevypovídal. S tím, že o léky se měl postarat jeho zaměstnanec, přišel až po jeho smrti. Na mrtvého se nyní snaží svést i to, že používal e-mail s jeho jménem.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechy svědků a znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám