Hlavní obsah

Za špehování ekologa vyfasovali bývalí kriminalisté podmínku

Právo, Ivan Blažek, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Za špehování ekologického aktivisty Martina Hyťhy padly v pondělí u plzeňského soudu podmíněné tresty. Sedmatřicetiletý Luděk Tůma, který celou akci organizoval, dostal dva roky podmíněně. Tresty jsou zatím nepravomocné.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní zleva Pavel Janča, Luděk Tůma a Zdeněk Všaha.

Článek

Někdejší plzeňští kriminalisté Zdeňka Všaha a Pavel Janča, které si Tůma v roce 2008 na sledování údajně najal, od soudu odešli s podmínkou na 2,5 roku. Oba podle soudu zneužili pravomoci úřední osoby, neoprávněně pronikli do počítačového systému a neoprávněně nakládali s osobními údaji. Tůma je měl k těmto činům navést.

Vše se odehrálo v době, kdy Hyťha jako předseda plzeňských Dětí Země vystupoval proti výstavbě obřího hobbymarketu poblíž centra západočeské metropole. Investorem stavby byla společnost InterCora, s níž Tůma spolupracoval. Podle státního zástupce Jiřího Richtra zadal Tůma policistům Všahovi s Jančou úkol shromáždit informace a osobní údaje o ekologovi. Kriminalisté údaje vylustrovali v neveřejných databázích a po svém odchodu ze služebního poměru ekologa sledovali za účelem jeho diskreditace.

Začalo to odposlechy

Trestní stíhání celé trojice zahájil státní zástupce na základě odposlechů Tůmova telefonu. Ten se v jednom z rozhovorů se Všahou zmínil o tom, že "potřebuje vyřešit jednu věc a je mu jedno jakým způsobem". Podrobnosti oběma policistům sdělil na osobní schůzce.

"Začal mluvit o tom, že někde u nádraží staví společnost InterCora obchod a tuto stavbu jim blokují Děti země, které zastupuje aktivista Hyťha. Toho označil za ekoteroristu, který si vymýšlí nesplnitelné požadavky a pak chce peníze za to, že odstoupí od blokace," vypověděl Všaha.

Podle něho měl Tůma představu, že budou ekologa sledovat, aby zjistili, kdo za ním stojí a diriguje ho. "S kolegou Jančou jsme mu řekli, že se této práce ujmeme až po odchodu od policie," uvedl Všaha. Domluvili se, že zmapují Hyťhovu činnost, především to, s kým se stýká. "Pan Tůma nám poskytl auto a kameru," prohlásil Všaha. Po týdnu policisté sepsali o sledování zprávou, kterou předali Tůmovi. "Do ní jsme například uvedli trasu, po které jezdí Hyťha z bydliště do kanceláře, nebo co o něm říkala sousedka," sdělil Všaha.

Tůma i Janča se během celého trestního řízení odmítali vyjadřovat. Nevypovídali ani u soudu.

Aktivista v nejistotě

Hyťhu se o svém špehování dozvěděl až od vyšetřujícího státního zástupce. "Vnímám to tak, že pokud budu žít v této zemi, tak nikdy nevím, jestli po mně někdo nejde," prohlásil už dříve před soudem Hyťha. Ten je nyní v Gruzii, vynesení rozsudku se nezúčastnil.

Děti Země uzavřeli s InterCorou v listopadu 2008 smlouvu, ve které se investor zavázal k některým ekologickým opatřením výměnou za to, že aktivisté skončí s obstrukcemi. Hobbymarket už rok stojí, podle ekologů ale InterCora smlouvu nedodržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám