Hlavní obsah

Bývalý místostarosta Kolína za korupci dostal šest let vězení

– Praha

Krajský soud v Praze v pátek vyměřil šest let vězení bývalému kolínskému místostarostovi Romanu Pekárkovi (ODS), který si podle obžaloby řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Podnikateli Petru Ličkovi, který měl Pekárkovi úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Roman Pekárek u středočeského krajského soudu v Praze

Článek

Soud uložil nepodmíněné tresty, přestože se podle něj přijetí úplatku neprokázalo. Kauzou se bude zabývat pražský vrchní soud, oba obžalovaní se proti verdiktu odvolali.

Podle státního zástupce Pekárek v roce 2009 nabídl brněnskému podnikateli Ličkovi, že mu zařídí prodej 92.144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun, což bylo údajně pod cenou, než s kterou se počítalo v městském rozpočtu. Cena stanovená znalcem byla nejméně 41 miliónů.

Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to vždy na poslední chvíli rozmysleli.

Podle předsedkyně trestního senátu Alexandry Chrdleové soud neměl pochybnosti, že by se trestný čin stal, přestože se přijetí úplatku neprokázalo. "Trestný čin je dokonán již tím, že pachatel úplatek žádá," zdůraznila při odůvodnění rozsudku Chrdleová.

Pekárka ale zprostila obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele, protože podle soudu nepřesvědčoval radní nebo zastupitele, aby pozemek za nižší cenu prodali. Jen prý postupoval podle dohody s podnikatelem, že cena za pozemky nepřekročí domluvených 15 milionů korun.

Soud v podstatě rozhodl podle návrhu státního zástupce Petra Jiráta, který byl s rozsudkem spokojen. "Korupce je rakovinou tohoto státu, která mu ubírá obrovské finanční prostředky, a je potřeba proti tomu bojovat," prohlásil v závěrečné řeči Jirát. Podle něj nepřichází v úvahu, aby v podobných případech padaly tresty podmíněné.

Pekárek i Lička od začátku kauzy tvrdili, že jsou nevinní. Před soudem odmítli vypovídat, pronesli jen závěrečnou řeč. "Já jsem žádný trestný čin nespáchal a skutky, které jsou v obžalobě, jsem neudělal," uvedl Pekárek. Nevinen se cítil i Lička. Mužům hrozilo až 12 a pět let vězení. Soud bude pokračovat také občanskoprávním sporem, protože po nich Kolín požaduje náhradu škody přes 26 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám