Hlavní obsah

Před soudem je téměř stovka účastníků pyramidové hry

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chceš se stát členem Skyline, ale nemáš peníze? Nevadí, Míša to zařídí, ubezpečovali asistenti pyramidové hry Skyline nové zájemce o členství. A úvěrářka České spořitelny Michaela Heltová (25) jim opravdu k vstupnímu vkladu ve výši 1900 dolarů (zhruba 50 tisíc korun) dopomohla.

Článek

Podle obžaloby nejen ona, ale i stovka dalších účastníků tzv. letadla překročila zákon. V pondělí většina z nich stanula před soudem. Jak uvedla v pondělí žalobkyně Ivona Horská, účastníci této hry se dopustili úvěrového podvodu, když si ve spořitelně vzali úvěr na základě zfalšovaného potvrzení o příjmu. To jim vyhotovili již zkušenější členové, kteří je pro Skyline získali.

Úvěrářka Heltová pak bez další kontroly žádost přiklepla. "Já jsem neměla pocit, že dělám něco špatného. Bylo mi řečeno, že spořitelna je de facto plná lidí, kteří dělají ve Skyline, takže to fiktivní potvrzení je pouze drobná záležitost," vyprávěla na chodbě pražského městského soudu jedna z obžalovaných, třicetiletá Gabriela Mingerová. Když ji starší účastníci pyramidové hry oslovili, byla zrovna na mateřské a neměla požadovanou sumu nutnou pro vklad. "Bylo řečeno, že to nevadí, že Míša přimhouří oko," líčila zpětně mladá žena.

Úvěry na počkání

V neděli na nabídku kývla, v pondělí v autě jednoho z asistentů vyplnila žádost o úvěr, on doplnil falešné potvrzení o zaměstnání a výši příjmu. Pak zašli společně do pobočky České spořitelny v Praze 9, kde Heltová žádost vyřídila a Gabriela dostala požadovanou částku. Okamžitě ji odeslala na konto v cizině, jak velela pravidla členství ve hře.

Od asistenta se dozvěděla, že finance snadno získá zpátky a za týden je bude moci vrátit. Nestalo se tak, nesehnala nikoho a spořitelně teprve nyní úvěr pracně splácí. Stejně jako téměř stovka klientů čelí obžalobě z úvěrového podvodu. Spolu s nimi sedí na lavici obžalovaných i větší ryby, sedm osob, které podle státní zástupkyně Horské trestnou činnost zorganizovaly. Mezi nimi i bývalá úvěrářka Heltová a šestice výše postavených členů hry.

"Lituji toho, co jsem způsobil, ale nejednal jsem v úmyslu někoho podvést," kál se před trestním senátem Radek Vild, který byl jednu dobu na pozici manažera hry. Fiktivní potvrzení si podle jeho vlastních slov kopíroval v jedné kanceláři v Praze 7.

Bylo to opium, tvrdil obžalovaný hráč

Podnikání Skyline se do Česka dostalo po povodních v roce 1997 z Německa a Polska a rozšířilo se hlavně na Moravě. Jeho systém stejně jako u jiných pyramidových her spočívá v tom, že účastník na počátku zaplatí určitou sumu, která se mu vrátí pouze tehdy, pokud sežene určité množství dalších klientů. Za každého z nich pak má určitá procenta.

Zatímco organizátoři těchto her, tedy na vrcholu pyramidy, si většinou velmi slušně vydělají, ti níže postavení nikoliv. Naopak většinou o svůj vklad přijdou. Do systému se podle dřívějších zpráv v médiích zapojilo asi třináct tisíc osob. Zájemci byli zváni na školení v Sázavě, kde se mohli stát jeho členy.

"Když přijedete na Sázavu a tam všichni stojí na židlích a tleskají, tak vás to strhne. Bylo to opium té atmosféry. Řekli nám, čím víc lidí přivedeme, tím budeme bohatší," vysvětloval obžalovaný Karel Tancibudek (59), proč se stal členem pyramidy. Odmítl nicméně, že by falšoval potvrzení.

Proces, v němž Česká spořitelna žádá po obžalovaných náhradu škody přes šest miliónů korun, je naplánován na celý březen. K pondělnímu líčení přitom přijelo z různých koutů republiky jen 18 lidí. Skutky 17 lidí, jimž se nepodařilo doručit obžalobu, byly vyloučeny k samostatnému projednání a proces je čeká později. Jedna žena ale podle předsedkyně senátu Veroniky Čeplové patrně zemřela a její stíhání tak bude asi zastaveno. Soud se tak týká 86 obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám