Hlavní obsah

Romové nad rakví muže zabitého kuší: Byla to vražda!

Právo, Pavel Karban
Karviná

Zvuky houslí, harmoniky a pláče se nesly ve středu kolem poledne ze hřbitova v karvinské části Staré Město. Několik desítek lidí, převážně Romů, tam pohřbilo Martina Hospodiho (39) ze slovenských Michalovců. Hospodiho v dubnu zastřelil kuší v Chotěbuzi majitel jednoho místního objektu. Domníval se, že ho Hospodi spolu s dalšími dvěma muži chce vykrást.

Pozůstalí hovoří na pohřbu muže zastřeleného kušíVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

"Proč vraždí, proč zabíjí? Co jsme pro ostatní lidi? Lovná zvěř?" rozčiloval se nad rakví bratranec zastřeleného muže Gabriel Gujda. Právě on byl jedním ze dvou mužů, kteří byli s Hospodim na místě tragédie. Objekt považovali za zdevastovaný a prý v žádném případě nechtěli krást. "Viděl jsem vraždu toho člověka. Byl bezdůvodně zabitý, on mu mířil přímo na hlavu. Byla to vražda, žádná nešťastná náhoda," křičel.

Foto: Pavel Karban, Právo

Smuteční hosté na pohřbu Roma, který zemřel po zásahu šípem.

Nejbližší příbuzní Hospodiho, který zemřel týden po tragické události v ostravské fakultní nemocnici, na pohřbu nebyli.

Pohřeb muže zastřeleného kušíVideo: Pavel Karban, Právo

"Rodiče se zhroutili," zdůvodnil jejich nepřítomnost Gujda. Kvůli penězům pohřeb jeho organizátoři odkládali. Nakonec na něj přispěli karvinští Romové a občanské sdružení Vzájemné soužití, v jehož čele stojí romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Foto: Pavel Karban, Právo

Smuteční hosté.

Podle něj není obětí pouze zabitý muž, ale i střelec, kterého policisté obvinili z ublížení na zdraví, za což mu hrozí až 16 let ve vězení. "Oba jsou oběti všeobecné nálady ve společnosti, protože když se objeví Rom, tak vyvolává úzkost u majority a když se objeví majorita, tak se zase bojí Romové," řekl Vishwanathan, který nevěří tomu, že majitel objektu chtěl Hospodiho zastřelit. "Musíme se uklidnit, nedělat z toho problém Romů a majority. Jsme jeden český národ a musíme tady žít společně krize, nekrize," prohlásil Vishwanathan.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na poslední cestu vyprovodila zastřeleného Roma tradiční kapela.

Zatímco Romové stojí na straně zabitého muže a chtějí očistit jeho jméno, obyvatelé Chotěbuze zas podepisovali petici, ve které se střelce zastávají. "Zorganizovali jsme ji se sousedy, protože jsme si říkali, že pro toho kluka musíme něco udělat. Není to člověk, který by chtěl někoho zabít," řekla provozovatelka místního penzionu Martina Vařílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám