Hlavní obsah

Policie musí dál prověřovat zakázky ČEZ pro Škodu Plzeň

Právo, har

Pražské Vrchní státní zastupitelství (VSZ) chce, aby policie podnikla další kroky v kauze zakázek ČEZ pro plzeňskou Škodovku, v níž figuruje postupný šéf obou firem Martin Roman. Detektivové protikorupčního útvaru sice případ v březnu po několikaměsíčním prověřování odložili, po zásahu VSZ jim ale žalobci nařídili doplnit důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Kriminalisté se mají například obrátit na Švýcarsko a ověřit důležité dokumenty.

„Kontrolou bylo zjištěno, že policejní orgán v této věci neověřil informace získané z veřejných zdrojů, nezjišťoval pravost dokumentů, na základě kterých bylo zahájeno trestní řízení. Teprve po doplnění šetření bude vyhodnocena důvodnost odložení věci,“ uvedla mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Policisté se v minulosti zabývali podezřením, zda Roman neměl v době svého působení v čele elektrárenského gigantu zároveň vlastnické vztahy k plzeňské Škodovce a zda v její prospěch neovlivňoval miliardové zakázky.

S odložením kauzy sice souhlasilo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ), nyní ovšem přišel zásah z vrchního státního zastupitelství (VSZ), které se případem zabývalo v rámci dohledové prověrky na MSZ.

Zásahy do práce podřízených žalobců

Kontrola podle Válové odhalila i další nešvar: městské státní zastupitelství prý v některých případech příliš zasahuje do práce podřízených žalobců na obvodech. A to až do takové míry, že je fakticky nahrazuje. V praxi by to znamenalo, že místo kontroly v rámci takzvaného dohledu by se snažilo například samo rozhodovat o postupu v jednotlivých kauzách.

„Tím se může dopouštět zásahu do samostatnosti rozhodování a výlučných procesních oprávnění dozorových státních zástupců. Takový postup není v rozporu se zákonem, avšak jakmile dohledová činnost fakticky nahrazuje dozorovou činnost, je dohledový státní zástupce z dalšího rozhodování vyloučen. To rovněž konstatoval Nejvyšší soud ve svém aktuálním rozhodnutí,“ uvedla Válová. Jakých konkrétních případů se toto zjištění týká, ale nesdělila.

VSZ podle ní v rámci dohledové prověrky zkontrolovalo 23 spisů. V 16 případech šlo o případy, v nichž MSZ vykonává dohled, a mají je tedy na starosti žalobci na obvodech. U zbylých sedmi spisů bylo dozorovým státním zastupitelstvím samo MSZ.

Žádné průtahy ani zásadní porušení zákona

„Co se týče dozoru státního zástupce MSZ v Praze, v žádné ze sedmi prověřovaných věcí nebyly shledány nedůvodné průtahy ani porušení zákona zásadní povahy. V jednom případě byla konstatována absence aktivního dozoru, samotná zákonnost a důvodnost rozhodnutí nebyla napadena. V jednom případě došlo k administrativnímu pochybení při vedení spisu,“ informovala Válová.

Dohledovou prověrku na MSZ nařídil začátkem února ještě Stanislav Mečl, který stál nějaký čas v čele VSZ místo odvolaného Vlastimila Rampuly. Proti kontrole se ihned veřejně ohradili vedoucí pracovníci MSZ v čele s Janou Hercegovou. Prověrku označili za účelovou a za snahu o skandalizaci jejich práce.

Předseda Věci veřejných (VV) Radek John kvůli hloubkové kontrole dokonce svolal mimořádné zasedání sněmovního bezpečnostního výboru. Vedení MSZ sice chtělo před poslanci vypovídat, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však žalobce nezprostil mlčenlivosti.

Rampula po své návratu do funkce prohlásil, že nařízení prověrky považuje za nestandardní. Slíbil ale, že po jejím dokončení bude VSZ o jejích závěrech informovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám