Hlavní obsah

Bývalý závodní střelec postřelil dva žebráky, ve vězení stráví 12,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za postřelení dvou bezdomovců poslal Vrchní soud v Olomouci Martina Teplého na 12,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou. Postřelení muži po útoku nezemřeli jen díky včasné lékařské pomoci. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z února letošního roku.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Teplý před soudem.

Článek

Konflikt zakončený střelbou se stal loni 29. června časně ráno v Brně. Opilý 27letý Teplý se dostal do hádky se dvěma muži - nechtěl jim dát peníze, které žebrotou vyžadovali. Teplý nejprve vytáhl pistoli a několik minut ji držel podél těla. Když jej muži provokovali, každého z nich jednou ranou střelil do břicha.

U Vrchního soudu (VS) se Teplý domáhal překvalifikování svého činu na ublížení na zdraví z nedbalosti, případně na zločin opilství. Požadoval, aby VS zvážil, zda se nejednalo o nutnou obranu proti útoku či zda nejednal v takzvaném skutkovém omylu, kdy se domníval, že jej žebráci chtějí oloupit.

Střílel z 30 a 40 centimetrů a tak mu muselo být jasné, že by oba muže mohl zabít
mluvčí soudu

Státní zástupce, který se rovněž odvolal, zase chtěl, aby VS změnil posouzení jednání obžalovaného v případě pokusu vraždy z nepřímého úmyslu na přímý úmysl a uložil mu přísnější trest. VS však argumenty ani jedné strany neakceptoval.

"Ztotožnili jsme se plně s rozsudkem krajského soudu. Nedbalost či opilství nepřicházelo v úvahu. Teplý, jako bývalý závodní střelec si musel být vědom účinku zbraně i nebezpečí, které při jejím použití hrozilo. Střílel z 30 a 40 centimetrů a tak mu muselo být jasné, že by oba muže mohl zabít," vysvětlil mluvčí soudu Petr Angyalossy.

"Zohledněno bylo to, že poškození Teplého vyprovokovali a pokračovali ve stejném duchu i poté, co vytáhl pistoli," konstatoval mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám