Hlavní obsah

Bárta se nemusí Bendovi omlouvat za to, že ho nazval kmotrem

• Aktualizováno

Vrchní soud v Praze zrušil v úterý stotisícovou pokutu a povinnou omluvu pro exministra dopravy Víta Bártu za to, že označil Petra Bendu za známého kmotra.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Petr Benda

Článek

Podle vrchního soudu mluvil Bárta za ministerstvo dopravy, a odpovědnost tudíž nenese. Soud se rozborem samotných výroků nezabýval.

Pokutu a omluvu vyměřil loni v říjnu Bártovi městský soud v Praze. Bárta o Bendovi jako známém kmotrovi mluvil loni v České televizi. Řekl, že on a Patrik Oulický (ODS) jsou slavní kmotři, kteří jsou v Ústeckém kraji napojeni na Ředitelství silnic a dálnic.

Benda proto na ministra podal trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění.

Bárta měl omluvu zveřejnit v ČT a také v hlavních denících. Poslanec se odvolal. Bránil se tím, že výraz nepoužil poprvé, ale Bendu tak běžně označovala média.

Benda byl v té době členem ČSSD, na podzim 2011 ze strany vystoupil a následoval svého přítele Jiřího Paroubka do jeho nově založené strany Národní socialisté-LEV21.

Kmotr je legitimní zkratka

Pojmem "kmotr" se zabýval Nejvyšší správní soud, který v květnu rozhodl, že jde o legitimní novinářskou zkratku pro osoby, které spojují podnikání s politikou, a jeho užití nenarušuje objektivitu zprávy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám