Hlavní obsah

Obžalovaným z brutální vraždy důchodce hrozí až výjimečný trest

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Až výjimečný trest hrozí dvěma obžalovaným z brutální vraždy 76letého důchodce před dvěma lety v Oknech na Litoměřicku. V úterý se případem začal zabývat ústecký krajský soud. Podle obžaloby muže napadli velkou silou, bili ho, škrtili a nakonec mu dali roubík do úst. Napadený zraněním podlehl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Karel Pata (vlevo) a Vilém Hensch u ústeckého soudu

Článek

„Údery tvrdým předmětem do hlavy, údery rukou do obličeje, rdoušení a zavedení roubíku musely u poškozeného vyvolat značně bolestivou reakci a následné útrapy při dušení,“ řekl v obžalobě státní zástupce s tím, že po usmrcení muže obvinění prohledali rodinný dům a odcizili blíže nezjištěné věci a blíže nezjištěnou finanční hotovost.

Oba obžalovaní vinu odmítají. Dvaapadesátiletý Karel Pata, který byl už 16krát soudně trestán, bydlel prý v tu dobu na Mělníku u jedné ženy, ta mu ale prý nechce poskytnout alibi. U soudu se pokusil v úterý napadnout svědkyni, na kterou skočil. V dalším mu ale zabránila justiční stráž, která Patu zpacifikovala a odvedla za soudní síně.

Mladší, 21letý Vilém Hensch z Křešic na Litoměřicku prý v době vraždy doma spal. „Karla Patu neznám, nic jsem neudělal a nikde jsem nebyl,“ tvrdil Hensch u soudu.

Proti mužům svědčí především nepřímé důkazy, na místě činu se nalezly jejich pachové stopy. Jedna ze svědkyň vypověděla, že Patovi ukazovala přístupové cesty k domu zavražděného. Soud bude pokračovat i ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám