Hlavní obsah

U Českých Budějovic se zřítil vrtulník, na místě našli dvě těla

Právo, Vladimír Vácha, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Malý vrtulník se zřítil v pondělí těsně po 14. hodině v lokalitě Švábova Hrádku u Českých Budějovic. Na policii pád stroje oznámil ve 14:15 telefonicky občan, který nedaleko venčil psa. Na místo vyrazili policisté spolu se záchrankou a nalezli dvě zuhelnatělá těla. Případem se zabývá Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN).

BEZ KOMENTÁŘE: U Českých Budějovic se zřítil vrtulníkVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

„Na místě zasahovaly dvě pozemní posádky a posádka záchranářského vrtulníku. K nehodě došlo kolem čtvrt na tři u vodárenské věže. Vrtulník po nárazu na zem shořel a dvoučlenná posádka bohužel podlehla těžkým popáleninám celého těla a zasahující záchranáři už mohli pouze konstatovat smrt,“ řekl ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý.

Foto: Jiří Falout, Právo

Na místě zasahovali policisté.

Svědci události uvedli, že přibližně po druhé hodině odpoledne uslyšeli ránu a pak se stroj zřítil. Více informací o příčinách neštěstí není známo.

Foto: Pro Novinky Tomáš Koubek

Nehoda vrtulníku u Českých Budějovic

Zatím ani není znám původ vrtulníku. Podle některých informací šlo o soukromou helikoptéru červené barvy značky Robinson 22. Letecký expert Bořivoj Čech však ČTK řekl, že se jednalo o typ Safari třídy experimentál. Podle něj si stroj nechal z USA přivézt muž z Českokrumlovska, ten však na palubě nebyl. Místo něj ve vrtulníku seděl 72letý pilot s kolegou, oba zkušení letci.

Foto: Policie ČR

Trosky vrtulníku, který spadl u Českých Budějovic.

Na místo dorazili také znalci z ÚZPLN. Příčinu nehody zatím však neznají. "Místo je to naprosto přehledné, podle prvního ohledání skutečně netušíme, co se dělo. Musíme stroj převézt k nám do ústavu a snad se z podrobného rozboru dozvíme víc. Ale bude to asi trvat několik dní," řekl ČTK vedoucí technického oddělení ÚZPLN Lubomír Střihavka.

Ředitel českobudějovického letiště Ladislav Ondřich uvedl, že vrtulník letěl z Hosína u Českých Budějovic. Rovněž podle něj pilotoval zkušený letec, který má firmu na letecké práce.

Foto: Jiří Falout, Právo

Na místě zasahovali policisté.

Trosky zříceného vrtulníku jsou roztroušeny v okruhu desítek metrů. Pád nicméně nezpůsobil žádné ekologické škody, jak uvedl Josef Bláha z inspekce životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám