Hlavní obsah

Plameny zničily dům v Hanušovicích, při požáru byly poškozeny i vozy hasičů

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnal v sobotu časně ráno požár rodinného domu typu „okál“ v Hanušovicích na Šumpersku. Plameny poničily i jejich vozidla.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Větší část rodinného domu, v němž oheň vznikl, se z důvodů toho, že se jednalo o dřevostavbu, zachránit nepodařilo.

Článek

„Prvotní informaci o požáru převzala linka tísňového volání šest minut po půl páté, tedy jen chvíli před rozedněním,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Na likvidaci požáru se podle něj podílely čtyři profesionální a dobrovolné jednotky hasičů.

„V době jejich příjezdu již plameny zcela pohltily střechu dřevostavby. K nepříjemnostem pro hasební činnost bylo doslova celkové odrátování domu vysokým napětím. V těsné blízkosti navíc plameny přeskakovaly na přilehlý objekt. Hasiči jej za nasazení několika proudů ochlazovali a podařilo se jim až na menší ohoření krovů objekt uchránit,“ uvedl mluvčí.

Větší část rodinného domu, v němž oheň vznikl, se z důvodů toho, že se jednalo o dřevostavbu, zachránit nepodařilo. „Plameny zcela zničily střechu domku, došlo k propadům trámů a dalšímu rozhoření i do prvního patra budovy. Hasiči z objektu postupně vynesli tři propanbutanové láhve a poté pokračovali v ochlazování a z domu postupně vynášeli ohořelého vybavení a části propadnuté střechy,“ poznamenal Hošák.

Příčina vzniku požáru je dosud předmětem šetření. Předběžná výše škody byla odhadnuta na 830 tisíc korun. „Při požáru po intenzivním sálavém teplu došlo k poškození dvou cisternových vozidel, auta mají poškozená výstražná a zvuková zařízení a také lak,“ dodal mluvčí hasičů. K žádnému zranění osob při požáru nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám