Hlavní obsah

Dara Rolins dosáhla změny soudkyně, proces může začít od začátku

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Zpěvačka Dara Rolins (39) uspěla se svou stížností na podjatost soudkyně Zuzany Zápalkové. Případ její dva roky staré nehody, při níž zahynul motocyklista Jindřich Rotrekl (63), převezme jiný soudce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dara Rolins u soudu

Článek

Zápalková z Obvodního soudu pro Prahu 2 v první instanci sama rozhodla, že podjatá není, advokát Rolins však podal stížnost k městskému soudu v Praze a ten rozhodnutí změnil.

„Městský soud v Praze rozhodl, že důvod k vyloučení tady je. Proto v té věci už nebude paní doktorka Zápalková činná,“ potvrdila Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová. Případ přebírá první zastupující soudce, jímž je Daniela Reifová.

Hlavní líčení bude odloženo

„Nový předseda senátu musí nastudovat teď už velice rozsáhlý spisový materiál a pak rozhodne o dalším postupu,“ uvedla Křikavová s tím, že další kolo hlavního líčení, které bylo plánováno na příští týden, bude rozhodně odloženo. Na naplánování dalšího postupu má nová soudkyně, která případ převzala ve čtvrtek, ze zákona tři týdny.

Rolins předloni v červnu srazila na okraji Šáreckého údolí v Praze z motocyklu Rotrekla, který po třech hodinách na následky zranění zemřel. Podle své výpovědi, ale i mínění soudních znalců nejela v tu chvíli víc než čtyřicítkou, před jízdou, jak ověřila policie, nepila alkohol.

Obžaloba ji přesto viní z toho, že nedostatečně sledovala situaci na silnici, a tudíž se dopustila usmrcení z nedbalosti. Těsně před srážkou podávala totiž láhev s čajem své tříleté dceři.

Hrozí jí až šest let vězení.

Může to znamenat nový proces

Změna soudce může ve svém důsledku znamenat kompletně nový proces. Pokud totiž některá ze stran, tedy obhájce nebo státní zástupce, zpochybní doposud provedené důkazy, bude je muset soud provést znovu. „Pokud strany budou souhlasit s tím, aby důkazy, které zatím byly provedeny, byly pouze přečteny, dokazování by se jen doplňovalo,“ podotkla Křikavová.

Obžalovaná zpěvačka však v poslední době v několika rozhovorech pro média zpochybnila kromě vystupování soudkyně právě i některé z důkazů. Například pitevní protokol poškozeného Rotrekla, který podle ní měla policie dodatečně upravovat.

Advokát Rolins byl v pátek podle pracovnice jeho advokátní kanceláře v zahraničí a na písemné dotazy Práva nereagoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám