Hlavní obsah

Soudce ovlivňoval kolegyni, kárný senát mu vzal peníze

Právo, Petr Kozelka

Mocného přímluvce našel jeden z obžalovaných, jehož věc řešil Obvodní soud pro Prahu 2. V jeho případu totiž soudkyni ovlivňoval její kolega, soudce Ondřej Havlín. Soudce přitom nelobboval za "obyčejného" obžalovaného, ale za Jana Harangozzu, jehož jméno bylo spojováno s nechvalně proslulým konkurzním soudcem Jiřím Berkou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinnou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Článek

Havlína ve čtvrtek potrestal kárný senát snížením platu o deset procent na půl roku.

Soudce do své kolegyně opakovaně hučel, přesvědčoval ji, že Harangozza je mediálně známou osobou, která si nenechá nic líbit, nabádal ji, ať vyslechne jednoho ze svědků, který měl potvrdit mužovu nevinu. Když přesto soudkyně Harangozzu odsoudila, křičel na ni, že to není kolegiální a že toho ještě bude litovat.

Navíc opakovaně až v padesáti případech nahlížel do mužova trestního spisu, podle ministerstva spravedlnosti měl i část spisu změnit, to se ale podle kárného senátu nepodařilo prokázat.

„Opakovaně se svou kolegyní hovořil s cílem ji ovlivnit, řekl jí jinou verzi skutkového děje. Jeho jednání je mimořádně nebezpečné, je to jako nějaká kabinetní justice,“ prohlásil zástupce ministerstva spravedlnosti.

Rozhovory mezi soudci jsou běžné

„Rozhovory mezi soudci o projednávaných věcech mohou být i přínosné, nešlo o žádné ovlivňování. Soudci přeci nežijí ve skleněné věži, baví se spolu,“ argumentoval Havlínův obhájce.

„Je mi stydno, že tady vůbec stojím, žádného kárného provinění jsem se nedopustil, jsem takto dehonestován. To jen ministr spravedlnosti se chce zviditelnit a vytvořit dojem justiční mafie, kde se soudci navzájem ovlivňují. Je to celé snůška nesmyslů,“ rozvášnil se Havlín.

Kárný senát v čele s Ludmilou Valentovou ale k jeho argumentům zůstal hluchý a soudce potrestal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám