Hlavní obsah

Inspekce zadržela pět policistů kvůli úniku informací

Právo, Novinky, rav, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kriminalisté z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zadrželi pět policistů, kteří se dlouhodobě dopouštěli úniku informací. Mezi podezřelými jsou i šéf obvodního oddělení liberecké policie nebo člen Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

Zadrženo bylo podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka také šest civilistů. Spolu s policisty měli vydírat podnikatele "za účelem získání nelegálních výhod při obchodu s pohonnými hmotami".

Podle tiskové mluvčí GIBS Radky Sandorové podezřelí policisté od roku 2008 také opakovaně zneužívali přístup k policejním informačním systémům: "Na objednávku zpřístupňovali a vyzrazovali údaje civilním osobám zabývajícím se detektivními a vymahačskými aktivitami.“

Případ je o to citlivější, že se nejednalo pouze o řadové policisty; mezi zadrženými byl i šéf obvodního oddělení policie Liberec, pracovník služby kriminální policie a vyšetřování i příslušník Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Člen protikorupční policie už byl v pondělí zproštěn výkonu služby. Právu to řekl mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

"Všichni obvinění policisté byli ze zadržení propuštěni a vyšetřování probíhá na svobodě," doplnila Sandorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám