Hlavní obsah

Nechte nás projet, prosí záchranáři ve Zlíně

Právo, jr
Zlín

Nekonečný boj s neukázněnými řidiči svádějí hasiči a zdravotničtí záchranáři v ulicích Zlína. Při výjezdech, kdy sekundy rozhodují o životě a zdraví lidí či záchraně majetku, musejí počítat s uličkami ucpanými auty bezohledně parkujících řidičů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Dojet na místa neštěstí bývá pro záchranáře ve Zlíně často větší problém, než samotná pomoc.

Článek

„Profesionální i dobrovolní hasiči v celém Zlínském kraji se prakticky denně setkávají při svých výjezdech s neohleduplností majitelů aut, kteří své vozy parkují na nevhodných místech. Znemožňují průjezd i dalším záchranářům na místo pomoci,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje

Nejobtížnější bývá průjezd sídlištními komunikacemi, které jsou plné aut

Citelný je tento problém v úzkých uličkách typické baťovské zástavby, ale i ve velkých sídlištích, u komplexů obytných budov. „V úzkých uličkách je pro řidiče velkých speciálů těžké projet. Jedno špatně zaparkované auto může zastavit celou kolonu vozů záchranářů, kteří tak musí na místo pěšky. V případě hasičů i zdravotníků to znamená přenést desítky kilogramů techniky v rukách. Čas pomoci se tak prodlužuje a lidé čekající na záchranu jsou více v ohrožení,“ upozornil Mitáček.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči mají často problém projet

Hasiči, zdravotníci, policisté i strážníci již proto vyrukovali na řidiče s informační kampaní, při níž mimo jiné rozdávají v problematických místech letáky. „Kampaň Nechejte nás projet – o životě rozhodují minuty!“ je naší jasnou výzvou. Věříme, že si bezohlední řidiči včas uvědomí, že jednou mohou pomoc záchranářů potřebovat sami,“ zdůraznil Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám