Hlavní obsah

Zraněného Němce musel z Krkonoš transportovat vrtulník

Právo, Vladislav Prouza

Vrtulník musel z krkonošského údolí Bílého Labe v neděli odpoledne transportovat 25letého Němce. Transport vzduchem nevyžadoval zdravotní stav zraněného turisty, nýbrž částečně zasněžený, takřka nepřístupný terén. Mladík uklouzl na sněhu, jehož na krkonošských stezkách a hřebenech stále místy leží až čtyřicet centimetrů.

Článek

Akci zprvu zahájila sedmičlenná skupina záchranářů z krkonošského ústředí Horské služby ve Špindlerově Mlýně. Muži s poraněným kolenem záchranáři na místě poskytli nezbytné ošetření. Transport po zemi se kvůli sněhu zdál značně složitý a hlavně riskantní.

„Nezbylo, než povolat na pomoc vrtulník z Hradce Králové, který zraněného dopravil do vrchlabské nemocnice,“ popsal zástupce náčelník krkonošské Horské služby Pavel Jirsa. Němce zajištěného ve speciálních nosítkách vyprostil z horského údolí spolu s horskými záchranáři hasič zavěšený v podvěsu vrtulníku.

„Akce trvale nesrovnatelně kratší dobu než komplikovaný pozemní transport,“ podotkl Jirsa. Skupina německých turistů směřovala z Luční boudy přes údolí Bílého Labe do Špindlerova Mlýna.

Sněhu je stále dost

Na krkonošských stezkách leží místy stále sníh, leckde až několik desítek centimetrů. „Turisté s tím musejí počítat,“ upozorňuje Jirsa. Cesta údolím Bílého Labe navíc patří mezi turisticky náročnější úseky. Letošní zimu tam málem umrzla skupina zbloudilých Holanďanů a Němců.

Němce, pokud není dobře pojištěný, čeká tučná platba za záchrannou akci Horské služby a především zásah vrtulníku. „Cizinci na rozdíl od našinců podobné zásahy platí,“ přiblížil Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám