Hlavní obsah

Maturanty nepustili v Opavě do školy, anonym tam hrozil uložením bomby

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Státní maturity z matematiky se v pátek dopoledne zkomplikovaly maturantům ze Střední školy technické v Opavě. Anonym před půl sedmou ráno zatelefonoval na bezplatnou linku tísňového volání Policie ČR, že je v budově školy uložená bomba. Naštěstí se ukázalo, že poplach byl planý. Maturanti však začali psát písemku s půlhodinovým zpožděním a v jiné budově školy, kterou již policie stihla prohlédnout. Opavští policisté případ prošetřují.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Zatím neznámý pachatel zavolal na bezplatnou linku 158 z telefonního automatu stojícího naproti panelovému domu číslo 20 na Zeyerově ulici v Opavě-Kateřinkách. Sdělil, že na Střední škole technické na Kolofíkově nábřeží je schovaná bomba. Pak zavěsil. Policejní hlídka na místě již telefonující osobu nenašla,“ popisoval událost opavský policejní mluvčí René Černohorský s tím, že ke škole se ihned dostavilo dvacet policistů a kriminalistů, hasiči, městští strážníci i policejní psovod se psem, který umí vyhledávat výbušniny.

„Z budovy internátu, který sousedí se školou, bylo ihned evakuováno 60 osob a do školy nebylo vpuštěno zhruba 600 lidí. Prohlídka školy a jejího okolí byla ukončena ve čtvrt na deset. Žádný výbušný nástražný systém nebyl nalezen, nedošlo ke škodě na majetku. Vše dále prověřujeme,“ upřesnil policejní mluvčí.

Maturita je platná

„Policie byla velmi rychlá, takže zhruba do hodinky školu prohlédla. Museli jsme pro výjimečnou situaci volat Cermat, který státní maturity zajišťuje. Naštěstí se nám povedlo začít maturovat s půlhodinovým zpožděním, takže jsme test z matematiky stihli začít psát ještě v době, kdy psali všichni ostatní studenti v republice," popsal Právu situaci ředitel Střední školy technické v Opavě Josef Vondál.

"Jen jsme tedy skončili o půl hodinu později a studenti museli psát v jiné budově, kterou už policie měla prohlédnutou,“ dodal s tím, že si nemyslí, že by za anonymním oznámením stáli jejich současní maturanti.

„Přišli totiž všichni a myslím, že celou situaci jsme bez nějakých velkých stresů zvládli. Nemohu však vyloučit, že anonymně zavolal třeba student, který nebyl připuštěn k maturitě či někdo vyloučený ze školy,“ dodal ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám