Hlavní obsah

Pirát ze Zlínska na internetu rozšířil 2000 nelegálních kopií

Právo, Jiří Růžička

Devětadvacetiletého internetového piráta ze Zlínska dopadli kriminalisté. Na internet dal od září k dispozici více než 2000 filmů a televizních seriálů chráněných autorským zákonem. Jeho odhalení a obvinění si vyžádalo více než rok práce policistů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako uživatel a tzv. moderátor internetového fóra bez jakéhokoliv oprávnění umisťoval na internet hypertextové odkazy na soubory, které byly chráněny autorským zákonem, a nahrával je i na různé servery. Naši kriminalisté dostali podnět o portálových serverech, které se zabývají šířením nelegálních kopií, od Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia v roce 2009,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková.

O půl roku později to policii oznámila i Česká protipirátská unie. Všechny stopy k neznámému pachateli vedly na Zlínsko. Pachatel důsledně tajil svou identitu.

„Nakonec začátkem roku 2011 se hlavním podezřelým stal devětadvacetiletý muž. Kriminalisté u něj udělali domovní prohlídku a na základě důkazů, které tam našli, muže obvinili z přečinu porušení autorského práva. Podle všeho dal na internetu od září 2006 k dispozici celkem 2066 ks audiovizuálních děl,“ sdělila mluvčí. Státní zástupkyně již na muže podala žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám