Hlavní obsah

Z nájemné vraždy expolicisty Tofla kriminalisté obvinili tři muže

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Dvěma kulkami do hlavy a třetí do těla popravil 14. června 2010 bývalého elitního policistu Michala Tofla nájemný vrah. Výstřely vyšly z útočné pušky. Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel společně s ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robertem Šlachtou v pátek oznámili, že policie obvinila z nájemné vraždy celkem tři osoby - organizátora a dva vykonavatele.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policisté Robert Šlachta (vlevo) a Tomáš Kužel.

Článek

„Organizátorem je čtyřicetiletý muž z Prahy, který opatřil vražednou zbraň a v současné době je ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost. Samotného skutku se dopustili dva muži z Brněnska, pětatřicetiletý z nich je nyní rovněž ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost a jeho o tři roky starší komplic byl ve středu zadržen zásahovou jednotkou v Kuřimi,“ uvedl Kužel.

Vražda spustila lavinu dalšího vyšetřování poté, co se ukázalo, že sedmačtyřicetiletý Tofl zřejmě stál v čele lidí, kteří ovlivňovali vyšetřování důležitých kriminálních kauz.

Zmanipulované konkurzy soudce Berky

Bývalý kriminalista Michal Tofl figuroval v kauze podivně zmanipulovaných konkurzů ústeckého soudce Berky. Na oko spolupracoval s Ilonou Strmiskovou, bývalou konkurzní správkyní brněnské Zbrojovky. Jeho úkolem bylo shromažďování podkladů pro trestní oznámení na bývalé vedení Zbrojovky.

Tofla nakonec Strmisková vyhodila z práce, protože se odmítl podílet na jejích podivných aktivitách. Později se ukázalo, že Strmisková není doktorkou a inženýrkou, za které se vydávala, a dokonce byla již vyškrtnuta ze seznamu konkurzních správců.

Zadržení těchto pachatelů pomůže k objasnění dalších případů.
Robert Šlachta

Od policie Tofl odešel v roce 2005. Spekuluje se o tom, že k vraždě vedly jeho následné podnikatelské aktivity ve stavebnictví a zprostředkovávání obchodů. Byl rovněž jednatelem a společníkem společnosti BMG s. r. o. Brno a členem dozorčí rady brněnské akciové společnosti Airion.

Působil také v politické straně SPOZ - Zemanovci, za kterou kandidoval v květnových volbách 2010 do parlamentu. Ve straně zastával funkci předsedy místní organizace v Brně-Komárově.

Vyšetřování "Toflova gangu" pokračuje

Policisté nechtěli konkretizovat, zda pachatelé zabili Tofla přímo za úplatu, nebo zda šlo o jiné pohnutky. Šlachta se také nechtěl vyjádřit k tomu, zda zadržení vypovídají, nebo se k činu přiznali.

„Lze předpokládat, že zadržení těchto pachatelů pomůže k objasnění dalších případů, které jsou podle našeho názoru nesprávně označovány médii jako tzv. Toflův gang. Blíže to však zatím nelze specifikovat, nejen pro embargo, které je na vyšetřování uvaleno, ale i proto, že nyní je prvořadým úkolem prokázat trojici zadržených jejich trestnou činnost,“ uvedl Šlachta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám