Hlavní obsah

Pro zábavu nechali zmláceného muže nahého na mrazu, dostali 14 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

I zkušenými kriminalisty otřásl případ brutálního a bezcitného násilí spáchaného jen kvůli zábavě, ke kterému došlo loni na konci října v Rosicích na Brněnsku. Opilí jednadvacetiletí Jiří Kůt a Martin Živkov tam jen tak pro radost napadli osmačtyřicetiletého muže, zbili a zkopali ho, okradli o 80 korun a nakonec jej vysvlékli a bez pomoci nechali ležet nahého na mrazu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Kůt (vlevo) a Martin Živkov před soudem házeli vinu jeden na druhého.

Článek

Brněnský krajský soud je za pokus vraždy ve čtvrtek poslal shodně na 14 let do nejtěžší káznice.

Kůt zrovna slavil narozeniny a večer potkal svého kamaráda Živkova. Společně před půlnocí táhli ulicemi, když se jim do cesty připletl místní muž s kolem, na kterém si vezl skromný nákup brambor a chleba.

Kůt překvapeného muže i s kolem shodil ze srázu, pak za ním seběhli dolů a do nebožáka se pustili pěstmi i kopanci do hlavy a těla. „Pán sténal, bylo vidět, že ho to bolí,“ přiznal před soudem Živkov.

Znám ho od mládí, přesto jsem ho vůbec nepoznal.
zachránce

Po asi deseti minutách zmláceného a zakrvaveného muže vysvlékli, jeho svršky roztrhali a poházeli po okolí. Pak spokojeně odešli do blízké herny, zatímco svou oběť nechali pomalu umírat na mrazu. Po hraní na automatech odešli domů a šli v klidu spát.

Zraněného muže našel až po několika hodinách náhodný kolemjdoucí, který zaslechl sténání. „Znám ho od mládí, přesto jsem ho vůbec nepoznal,“ prohlásil zachránce. „Je to tichý člověk, který by nikdy nikomu neublížil, ani by to neuměl,“ přidal další z místních. Zraněný muž byl na hranici smrti, jeho tělesná teplota klesla už na 28 stupňů, k tomu měl otok mozku, zlámaná žebra, zlomenou čelist a nos a akutní selhání dechu. Při tělesné teplotě 26 stupňů přitom dochází ke smrti.

Brutální jednání bez příčiny

„Bylo to velmi kruté a brutální jednání bez zjevné příčiny. U Kůta znalkyně zjistila prvky primární agrese, která se zvětšuje po požití alkoholu, pokud se něco semele, Živkov se také rád přidá. Po útoku se věnovali zábavě, hraní na automatech, nevyvinuli žádnou aktivitu k pomoci. Dvacet let dělám státní zástupkyni, ale s tak brutálním útokem u tak mladých lidí jsem se snad ještě nepotkala,“ konstatovala žalobkyně.

U obou mladíků šly teprve při vynesení rozsudku pozorovat nějaké emoce. Po celou dobu projednávání se tvářili spíš, jako že se jich to celé netýká. Když před soud předstoupil napadený muž, ani se mu neomluvili.

„Napadený měl neskutečné štěstí, že byl nalezen. Ležel v příkopu u zahrádek, zachránce šel kolem ve čtyři ráno a klobouk dolů, že zareagoval. Kdo je dnes ochoten v noci jít za sténáním a pomoci zraněnému? Kdyby se pomoc opozdila asi o hodinu, už by nebylo koho zachraňovat,“ konstatovala předsedkyně senátu Halina Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám