Hlavní obsah

Za zneužívání sportovců dostal bývalý trenér florbalistů opět sedm let

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý trenér a funkcionář pražského florbalového klubu Future Marek Jaroch (36) dostal ve čtvrtek za sexuální zneužívání svých svěřenců sedm let. Městský soud v Praze ho odsoudil už podruhé, první verdikt zrušil vrchní soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Jaroch u předchozího jednání soudu

Článek

Jaroch musí dvěma chlapcům zaplatit odškodnění po 50 tisících korunách. Dostal také desetiletý zákaz práce s mládeží a povinné sexuologické léčení. Zvýšení zákazu činnosti z pěti na deset let je jedinou změnou oproti loňskému prvnímu rozsudku senátu, kterému předsedá soudce Kamil Kydalka.

Rozsudek však není ani tentokrát pravomocný, Jaroch i státní zástupce se odvolali. „Vrchní soud v Praze v rámci odvolacího řízení uložil nižšímu soudu v případě, že nebudou odstraněny rozpory v posudcích, přibrat znalecký ústav. Ten přibrán nebyl, což bude i obsahem odvolání, kromě dalších věcí, které měly být provedeny,“ shrnul hlavní výhrady k rozsudku Jarochův obhájce Vít Široký. Znalci totiž nedali jasnou odpověď na otázku, zda Jaroch je, či není deviantní.

Neřekli, zda je deviant

Podle psychologa Slavomila Hubálka trpí bývalý trenér efebofilií, tedy nákloností k mladým chlapcům. Jiný psycholog Petr Weiss ho naopak označil za normálního heterosexuála.

Kydalka se s předloženými posudky spokojil, v rámci opakovaného líčení znalce pouze znovu vyslechl a vzájemně zkonfrontoval. „Je na soudu, ke které verzi se přikloní,“ uvedl Kydalka. Podle Širokého se soud dostatečně nevypořádal ani s některými důkazy, například výpisem z facebookové korespondence jednoho z poškozených s Jarochem přímo v době, kdy mělo dojít ke zneužití dotyčného chlapce.

„Z toho vyvozuji, že se to nemohlo stát v den a hodinu, která je uvedena v rozsudku,“ prohlásil Široký.

Státní zástupkyně se, stejně jako v prvním hlavním líčení, odvolala proti rozhodnutí o trestu, který jí připadá mírný. „Žádám trest ve výši 8,5 let. Domnívám se, že četnost útoků a délka páchání trestné činnosti neodpovídá trestu, který byl uložen,“ řekla Právu žalobkyně.

Pohlavního zneužívání se měl Jaroch dopouštět v letech 2001 a poté 2008 až 2010. Hráče ve věku 14 až 17 let podle obžaloby nejprve opil tvrdým alkoholem a poté nutil k masturbaci. V jednom případě měl svěřence znásilnit. Jaroch se od začátku brání tvrzením, že obvinění je pomstou konkurenčních klubů a problémových hráčů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám