Hlavní obsah

Muži podvedli obchody s telefony a herními konzolemi 500 lidí

– Olomouc

Olomoučtí kriminalisté dokončili vyšetřování jednoho z nejrozsáhlejších internetových podvodů, při kterém přišlo o své peníze na 500 lidí z celé země. Ve vidině nákupu levných telefonů či herních konzolí poslali podle policistů trojici pachatelů na účet 1,5 miliónu korun. Zboží se však nedočkali.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Muže navrhli kriminalisté obžalovat z podvodu. Hrozí jim až osm let vězení. Řekl to ve čtvrtek kriminalista Pavel Schweiner, který se případem zabýval.

"Případ jsem ve středu předal státní zástupkyni s návrhem na obžalobu u všech tří obviněných. Nakonec jsme zmapovali 492 poškozených, škoda byla bezmála 1,5 miliónu korun," uvedl Schweiner.

Zakládali stále nové e-maily

Policisté navrhli obžalovat z podvodu čtyřiatřicetiletého Tomáše Rybáříka z Přerova a další dva muže. Ti podle policistů Rybáříka zastrašovali a ten pro ně zakládal účty, na které důvěřiví lidé posílali peníze. Muži poté vkládali na internetové bazary inzeráty a komunikovali s kupujícími. Zakládali přitom stále nové e-mailové adresy a měnili jména. Využili přitom v minulosti dokonce i jméno kriminalisty, který na případu pracoval.

Dodání zboží přitom podmiňovali uhrazením kupní ceny předem na bankovní účet. Když peníze došly na účet, přestali s lidmi komunikovat a peníze si rozdělili mezi sebou. "Rybářík vinu částečně přiznává, tvrdí, že byl ovlivněn a ze získaných peněz dostával pouze minimum. Zbylí dva obvinění nevypovídali," doplnil kriminalista.

Za podvody dva další pachatelé

Na případu olomoučtí kriminalisté pracovali od května 2010. Nejprve podezírali z rozsáhlých podvodů Rybáříka, po kterém loni vyhlásili i celostátní pátrání. Později se jim podařilo zjistit, že za celým případem stojí další lidé. Údajně Rybáříka udržovali ve strachu z vězení.

Muži jej prý drželi v izolaci, bránili mu v kontaktu s rodinou a neustále stěhovali na různá místa v zemi. Ukrývali jej například v Pardubicích, Rýmařově či v Jeseníku. Využívali přitom jeho nezralosti. Z výnosu z internetových podvodů mu ponechávali jen malou část.

Změnili mu vizáž

Poslední dny na svobodě muž strávil bez jídla a peněz v lese u Luhačovic. Byl hladový a zmrzlý, v telefonu měl vymazané kontakty na své blízké. Muži mu údajně dokonce změnili vizáž, vyměnili mu brýle a nechali jej ostříhat na ježka. V lese jej také policisté našli, v dalších dnech dopadli i zbylé dva podezřelé v Olomouci.

Rybářík dosud nebyl trestaný a dříve pracoval v jedné firmě jako vysoušeč písku. S ostatními dvěma podezřelými se znal z Přerova. Muže policisté už dříve vyšetřovali v jiných případech obdobného charakteru. Jeden z nich je v podmínce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám