Hlavní obsah

Policista se snažil zabránit odhalení rváčů, kteří jsou jeho kamarádi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský incident v rokycanském baru, kde skupinka výtržníků napadla hosty, bude mít zřejmě soudní dohru i pro jednoho ze zasahujících policistů. Podle informací Práva totiž schválně nezajistil důkazy proti útočníkům, kteří jsou údajně jeho kamarádi. Tím výrazně ztížil jejich odhalení.

Článek

Čtyřicetiletého příslušníka místního obvodního oddělení už za to stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Je obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. V rámci služebního zákroku nepostupoval tak, jak mu ukládají povinnosti podle zákona o policii,“ řekl Právu Jiří Richtr z Krajského státního zastupitelství v Plzni, který dohlíží na vyšetřování trestných činů policistů.

Podle něho, kdyby si dotyčný policista plnil své povinnosti tak, jak správně měl, mohl být případ vyšetřen hned. „Ale tahle se vyšetřování protáhlo a celá věc se objasnila až s vynaložením většího úsilí jeho kolegů,“ dodal Richtr.

Motiv stíhaného policisty nechtěl žalobce rozebírat. „Mohu jen říci, že zákon porušil úmyslně,“ uvedl pouze. Policistovi, který slouží déle než 15 let, hrozí v případě odsouzení až tři roky vězení a zákaz práce u ozbrojených složek. V současné době je podle vyjádření krajského policejního ředitele Jaromíra Knížete postaven mimo službu až do pravomocného skončení případu. „Zároveň jsem obdržel jeho žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ dodal Kníže.

Podle zjištění Práva se kolem dotyčného policisty děly v minulosti podivné věci. Zdroj, který si nepřál být jmenován, Právu potvrdil, že mu někdo například zapálil auto. Šlo zřejmě o výstrahu, neboť policista má mít dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám