Hlavní obsah

Soud osvobodil dva policisty a mladíka, dívka si znásilnění vymyslela

Právo, Karel Otcovský

Teplický okresní soud zprostil ve středu v plném rozsahu obžaloby tři mladíky, kteří čelili obvinění, že před dvěma roky znásilnili tehdy šestnáctiletou dívku. Dva z obžalovaných byli policisté, doposud jsou dočasně postavení mimo službu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zleva Tomáš Vovesný, František Krüger a Václav Kantořík na lavici obžalovaných

Článek

Oba od začátku procesu tvrdili, že jsou nevinní. Třetí sex s poškozenou přiznal s tím, že byl oboustranně dobrovolný. Senát v čele soudcem Miroslavem Čapkem jim uvěřil. Výpověď údajně poškozené dívky byla podle něj velmi rozporuplná a nedůvěryhodná.

„Soud navíc zjistil celou řadu skutečností, které svědčily o její nevěrohodnosti,“ zdůvodnil Čapek osvobozující verdikt.

Opřel se při něm o psychologický posudek, který před senátem obhajovala soudní znalkyně. Údajně znásilněná dívka je podle posudku lehkovážná, egocentrická, naivní a emočně nevyvážená osoba.

„Navíc má tendence ke zkreslování skutečností, které překrucuje k obrazu svému,“ řekla mimo jiné znalkyně, která na poškozenou vypracovala posudek již před dvěma roky v přípravném řízení. Tehdy dívku označila za věrohodnou. Rozpor mezi oběma posudky vysvětlila tím, že nyní měla k dispozici kompletní spisovou dokumentaci k případu, ze které čerpala nové informace o její osobnosti.

Radovánkám se oddávali dobrovolně

K údajnému znásilnění mělo dojít v první polovině března 2010 v bytě obžalovaného 22letého Václava Kantoříka v Duchcově na Teplicku. Během divokého večírku s množstvím vypitého alkoholu měli policejní nadstrážmistři Tomáš Vovesný (22 let) a František Krüger (23 let) přinutit poškozenou proti její vůli k orálnímu sexu, Kantořík údajně násilí na dívce dokonal pohlavním stykem.

Dívka se asi za 14 dní s hrůzným zážitkem svěřila vrstevnici, se kterou ležela na pokoji v teplické nemocnici, kde byla na dětském oddělení hospitalizována s bolestmi kloubů. Jejich rozhovor zaslechla zdravotní sestra, která informovala lékařku a ta posléze policii.

Obžalovaní policisté shodně uvedli, že v bytě sice byli, s dívkou ale nic neměli. Ta prý souložila pouze s Kantoříkem, oba se radovánkám oddávali dobrovolně, přímo před nimi. Poškozené se prý posmívali a souložící pár si dokonce fotili na mobilní telefon.

Na fotkách se usmívá

Tyto snímky nakonec sehrály v případu stěžejní roli. Některé z nich totiž ukazují, že si dívka sex náležitě užívala. Podobně si je vysvětlila i soudní znalkyně, kterou zaujal snímek, na kterém se údajně poškozená dívka, zabalená do deky, spokojeně usmívá. Její vysvětlení, že fotky byly pořízeny až poté, co odpor vzdala, a sexu se již nebránila, nebyl příliš přesvědčivý.

„Takhle se rozhodně netváří osoba, která byla právě znásilněna,“ zdůraznila před soudem znalkyně.

Dívka podle obžalovaných ohlásila znásilnění ze msty. To však znalkyně vyvrátila. Dívka by podle ní případ na polici nenahlásila, kdyby tak neučinila sestra. Poté se prý vžila do role oběti, ze které nemohla vycouvat kvůli své babičce, která jí téměř od narození vychovává a na které je existenčně závislá. Z role vypadla až během výslechu při hlavním líčení, kdy byla konfrontována s novými okolnostmi a zejména se zmíněnými fotografiemi.

Rozsudek není pravomocný, Zatímco obžalovaní se práva na odvolání na místě vzdali, státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám