Hlavní obsah

Ženu obžalovanou z pádu svatebčanů z mostu soud osvobodil

– Trutnov
Právo, Vladislav Prouza

Osvobozující rozsudek zazněl ve středu u Okresního soudu v Trutnově nad Lenkou Klimešovou vykonávající servisní práce na krkonošském hrádku Aichelburg, kde 8. srpna 2010 došlo po prolomení můstku k pádu svatebčanů do třímetrové skalní průrvy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lenka Klimešová si vyslechla osvobozující rozsudek.

Článek

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně i zmocněnec zraněných účastníků svatby snažící se vymoci miliónové odškodné, plánují odvolání. Soudkyně Marcela Horvátová dala zapravdu obhajobě požadující úplné zproštění obžaloby. „Nebylo prokázáno, že moje klientka něco porušila,“ tvrdil advokát Jan Zuska.

„Nebyla objektivně schopná zjistit poškození nosného trámu můstku,“ pronesla soudkyně. Státní zástupkyně naopak za přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti požadovala osmiměsíční trest s dvouletým odkladem. „Není mne za co trestat ani trestem napravovat,“ reagovala Klimešová.

Pokus o romantickou svatbu

Pokus manželů Petra a Renaty Vyoralových o romantickou svatbu na skalním hrádku nad Horním Maršovem skončil pro několik svatebních hostů tragicky. Můstek nad skalní průrvou mezi přístupovou cestou a hrádkem na úbočí Světlé hory nevydržel tíhu sedmnácti svatebčanů pózujících pro svatební fotografii.

Nevěsta putovala od hradního oltáře vrtulníkem do královéhradecké Fakultní nemocnice. Čtveřici svatebčanů odvezly sanity do nemocnice v Trutnově. Svatbu na hrádku vlastněném Správou Krkonošského národního parku a provozovaném skupinou nadšenců sdružených v Hradní společnost Aichelburg si nevěsta prosadila na obecním úřadě v Maršově.

Odpovědnost nese majitel

„Zprvu jsme to kvůli těžko přístupnému terénu odmítli, i když jedna svatba už tam byla, ale zdaleka nikoliv takto početná. Nevěsta si to však vynutila,“ vypověděla matrikářka maršovské radnice Jana Vaňková. Svatbu nakonec ukončil prasklý nosný trám hradního můstku.

„Odpovědnost za technický stav objektu nese majitel. Doplácíme na snahu zpřístupnit památku turistům, za jejichž počínání neneseme odpovědnost,“ tvrdí Pavel Klimeš z hradní společnosti podle něhož nešlo závadu odhalit běžnou kontrolou. Můstek postavený před desíti lety nyní nahradila bezpečnější kovová konstrukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám