Hlavní obsah

Pro zábavu muže zbili a nechali nahého na mrazu, teď hází vinu jeden na druhého

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Rozjaření alkoholem táhli loni na konci října dva mladíci nočními Rosicemi, když se jim do cesty připletl místní chlapík s kolem. Oba mladé muže nenapadlo nic lepšího, než na nebožáka skočit, brutálně ho zmlátit, vysvléci z šatů a nechat napospas sychravému podzimnímu počasí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Kůt (vlevo) a Martin Živkov před soudem házeli vinu jeden na druhého.

Článek

Teprve jednadvacetiletí Jiří Kůt a Martin Živkov stanuli ve středu před brněnským Krajským soudem, za pokus vraždy jim hrozí až 18 let. Podle policistů se jednalo o typ útoku, kterého se pachatelé dopouští jen kvůli radosti z násilí.

Oba kamarádi mířili do non-stopu, když se do cesty připletl místní ochmelka. Mladíci překvapeného osmačtyřicetiletého muže bezdůvodně a bez varování napadli.

Útok svádí jeden na druhého

„Opakovaně ho bili pěstmi, kopali do hlavy a hrudníku, potom z něj strhali všechno oblečení, svršky roztrhali a rozházeli po okolních zahradách a nahého ho nechali bez pomoci ležet na zemi. Bylo přitom pět stupňů pod nulou. Napadený utrpěl vážná zranění,“ prohlásila státní zástupkyně s tím, že zmasakrovaného muže ještě okradli o 80 korun.

Mladíci před soudem nezapírali, ale impuls k útoku sváděli jeden na druhého. „Nechtěli jsme nikoho zabít, došlo k tomu shodou okolností. Potkal jsem Kůta, který zrovna slavil narozeniny. Šli jsme do non-stopu, když jsme potkali toho chlapa. Jirka ho žduchnul, on spadnul i s kolem ze srázu. Tam mu dal pěstí do obličeje, pánovi se to nelíbilo, ptal se, proč to děláme. Já se pak taky připojil, dal jsem mu pár ran pěstí. Bili jsme ho asi deset až dvacet minut, bylo poznat, že to pána bolí,“ vypověděl Živkov.

Byl tak zřízený, že jsem ho ani nepoznal, to jsme přitom spolu vyrůstali.
zachránce

Jeho povedený kamarád Kůt zase tvrdil, že první zaútočil právě Živkov. „Martin ho srazil ze stráně a kopal do něj, já se ho snažil odtrhnout. Pak jsem po něm taky vystartoval, ale Martin po něm dupal, tak jsem ho opět táhnul pryč. Jenže pak jsem musel na záchod a Martina napadlo, že ho svlíkne. Nevím, proč to udělal,“ prohlásil Kůt.

Zmláceného a nahého muže nechali nakonec v příkopu a odešli hrát na automaty. Nebožák pomalu umíral, když ho teprve za několik hodin našel náhodný kolemjdoucí. „Byl tak zřízený, že jsem ho ani nepoznal, to jsme přitom spolu vyrůstali,“ otřásl se při vzpomínce zachránce. Napadeného pak převezli doslova v hodině dvanácté záchranáři do nemocnice. Verdikt nad oběma mladíky by mohl vynést senát v čele s Halinou Černou už zítra.

Reklama

Výběr článků

Načítám