Hlavní obsah

Hasiči bojují s požárem lesa u Lažánek na Brněnsku

Brno
Aktualizováno

Jihomoravští hasiči od pondělního večera bojují s rozsáhlým požárem lesa u Lažánek na Brněnsku. V noci už se domnívali, že mají plameny pod kontrolou. Nad ránem požár znovu propukl v plné síle. Hasiči vyhlásili třetí, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

ilustrační foto

Článek

Příčina požáru je zatím neznámá. Nelze ale vyloučit nedbalost ani úmysl, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Nad ránem u Lažánek zasahovalo 16 jednotek. Mezi 05:00 a 06:00 hasiči požár lokalizovali. Po 08:00 zůstala na místě jediná jednotka, která hlídá požářiště a dohašuje skrytá ohniska. Zůstane tam pravděpodobně celé dopoledne. Škodu zatím majitel lesa nevyčíslil.

První hlášení o požáru hovořilo o hořící trávě a lesním porostu na 40 čtverečních metrech. "Při příjezdu prvních jednotek se ale oheň v členitém dubovém a smrkovém lesním porostu kvůli silnému větru velmi rychle šířil a plameny dosahovaly až do korun stromů," uvedl Haid.

Večer požár zasáhl zhruba dva hektary dubového a smrkového lesa. V místech, kde se plameny šířily nejrychleji, použili hasiči vrtulník s vakem na vodu. Posádka z něj vylila 12.000 litrů vody. Ráno plameny zachvátily 1,5 hektaru lesa.

U Přemyslovic už nehoří

V pondělí ráno se hasičům podařilo zlikvidovat požár lesa u Přemyslovic na Prostějovsku. Zasahovali tam od nedělního večera. Oheň zasáhl území o rozloze asi deseti hektarů, škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Příčina zatím není známá, řekl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

"Do rána bylo na místě pět jednotek, které občas musely něco dohasit a hlídaly to tam," uvedl mluvčí. Místo však podle Hošáka musí 16 hodin hlídat majitel, aby případně přivolal hasiče zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám