Hlavní obsah

Muž našel v lomu desítky kusů munice z druhé světové války

• Aktualizováno
Právo, fal, mhr

V lomu na Českokrumlovsku našel v neděli muž desítky kusů munice z druhé světové války. Zavolal policii a nebezpečné náboje a granáty zajistili policejní pyrotechnici. Další problémy s municí měli hasiči na Prostějovsku.

Foto: Policie ČR

Tuto munici pyrotechnici zajistili.

Článek

Jejich úlovek byl skutečně úctyhodný. Jednalo se o desítky různých druhů nábojů, několik druhů granátů, dělostřelecké miny a granáty.

„Munici pyrotechnici na místě převzali a odvezli na bezpečné místo k uložení a pozdější likvidaci. Celá akce proběhla velmi rychle. Od okamžiku oznámení do odjezdu pyrotechnické služby uběhla hodina a půl,“ sdělila v pondělí jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Zdůraznila, že díky muži, který po nálezu munice okamžitě volal policisty a zásahu policejní hlídky i pyrotechniků, nebyl nikdo zraněn, nevznikla ani škoda na majetku.

Hasiči objevili granát, když čerpali vodu z tůňky do cisterny

Množství vody potřebují v těchto dnech hasiči při likvidaci velkého počtu požárů. Dobrovolní hasiči z Bohuslavic na Prostějovsku objevili v neděli odpoledne při čerpání vody do cisterny v tůňce v lese za obcí munici.

„Přivolaný policejní pyrotechnik zjistil, že se jedná o německý dělostřelecký granát ráže 88 mm z II. světové války. Munice byla zajištěna a převezena k likvidaci,“ řekl Právu v pondělí policejní mluvčí Josef Bednařík.

V obci Ivaň na Prostějovsku podle něj také v neděli odpoledne objevil munici 27letý muž z Prostějova, když kopal základy plotu u pozemku rodinného domu. „Podle pyrotechnika se jedná o ruský ruční granát z II. světové války. Byl odvezen k likvidaci,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám