Hlavní obsah

Levhartice z Plzně se před stěhováním schovala a uvízla v osmimetrové výšce

Právo, Novinky, Patrik Biskup, Jan Kaše
Plzeň
Aktualizováno

V plzeňské zoologické zahradě zasahovali v pondělí ráno hasiči. Dvouletá samice levharta sněžného uvízla na skále ve svém výběhu. Na místo museli přijet hasiči a veterinář, který provedl její uspání.

Foto: Jan Kaše

Uspaná levhartice

Článek

Zvíře na nedostupné místo vylezlo v noci, jako by tušilo, že ho ráno čeká daleká cesta do Kazachstánu.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči při záchranné akci.

„Nejprve se k němu na laně spustil veterinář, který šelmu uspal. Pak hasiči zvíře zabalili do sítě a snesli dolů,“ řekl Právu mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Foto: Jan Kaše

Na místo museli dorazit hasiči

Ráno se ve výběhu uskutečnila záchranná akce. „Museli jsme z části nad výběhem spustit lana, po kterých jsme se pak společně s veterinářem dostali do bezprostřední blízkosti levhartice. Po uspání jsme levhartici umístili do přepravní pleny a pomalu spustili dolů,“ uvedl jeden ze zasahujících hasičů. „Naštěstí nebyla moc těžká, odhaduji to tak na 35 kilogramů,“ dodal.

Zasahující veterinář dal takovou dávku anestetik, aby usnula, ale přitom jí to neublížilo. Zvíře se začalo kolem 11. hodiny pomalu probouzet ve stínu svého kotce. Levhartice nejprve nenápadně mrkla jedním okem a poté lehce zahýbala tlamou.

Levhart sněžný, lat. Irbis, obývá vysokohorské himálajské biotopy. Loví jako většina koček za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu malé jeskyně a skalní rozsedliny. Hustá srst je chrání před chladem, ocas dlouhý jako zbytek těla společně se zadními končetinami mu umožňuje rychle se pohybovat v terénu, ale i skákat až patnáctimetrovými skoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám