Hlavní obsah

Policie prověřuje podezřelé odměny libereckých politiků

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Zatímco poslanci a senátoři se mohou při řešení odpovědnosti za rozhodnutí na hranici zákona schovat za doživotní imunitu, lidé z politiky v regionech se musejí zamýšlet nad tím, aby se při hlasování nedostali do křížku se zákonem. V Liberci totiž hospodářská kriminálka zkoumá, jestli by krajští politici, kromě vyvození politické odpovědnosti, neměli skončit před soudem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle zjištění Práva policie vede trestní řízení pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku.

Mohli se ho dopustit zástupci Libereckého kraje tím, že v rozporu se zákonem o střetu zájmů schválili uvolněným zastupitelům odměnu za výkon funkce člena dozorčí rady v Krajské nemocnici Liberec.

Podle vyjádření liberecké policejní mluvčí Ludmily Knopové policie věc prověřuje, žádné obvinění však zatím nepadlo. Zjednodušeně řečeno krajští radní Martin Sepp a Zdeněk Bursa (oba ČSSD) neměli za členství v dozorčí radě nemocnice pobírat další peníze, jelikož jim již jeden plat plynul za práci v krajské radě. Policie nyní zjišťuje, kdo jim odměny nad rámec platu odsouhlasil.

Majoritním akcionářem nemocnice je Liberecký kraj, menší podíl v akciové společnosti vlastní město Liberec. O odměnách pro dozorčí radu podle stanov společnosti rozhoduje valná hromada, na kterou městské a krajské zastupitelstvo delegují své zástupce. Naposledy byl zastupiteli zvolen právě Bursa a za město liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Oba dva odměny pro dozorčí radu nemocnice odsouhlasili.

Hejtman odmítá střet zájmů

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) potvrdil, že už policii předal příslušné dokumenty. „Na vyžádání jsem poskytl usnesení krajského zastupitelstva, kde se rozhodovalo o delegování zástupců do tohoto orgánu,“ řekl Právu liberecký hejtman. Podle něj bude ale řízení zastaveno. „Je to nesmysl. Ta interpretace o střetu zájmů je zavádějící,“ myslí si Eichler.

Podobného názoru je i krajský radní a šéf dozorčí rady liberecké nemocnice Bursa, který vloni na podzim po vlně kritiky přestal finanční odměny z nemocnice pobírat, a to i přes své tvrzení, že má na peníze nárok. Stejně učinil i jeho kolega z krajské rady a dozorčí rady Sepp. Vyplacené peníze za členství v dozorčí radě si však oba ponechali.

„V případě rozhodnutí, že odměny byly vyplaceny neoprávněně, vrátí částku navýšenou o daň a zdravotní pojištění,“ citoval mluvčí krajské nemocnice Lukáš Gibiec z písemné dohody, kterou s nemocnicí politici uzavřeli.

„Jediný, kdo může tuto situaci skutečně rozhodnout, je soud,“ tvrdí Bursa. Zda se případ dostane až tam, ukáže další vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám