Hlavní obsah

Na technoparty u Černous si stěžují místní i Poláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černousy

Na hluk z technoparty u Černous na Liberecku si kromě místních obyvatel stěžovali také lidé z polského Zawidówa, který leží na hranici. Na schůzce vedení města se starosty českých obcí a policií se ale v poledne shodli na tom, že není zákonný důvod akci zrušit, řekla krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Foto: Barbora Silná, Právo

Akce technařů (Ilustrační foto)

Článek

Na technoparty na louce mezi Černousy a Habarticemi zůstává necelá tisícovka lidí. Akce má pokračovat až do 2. května, pořadatelé ale policii řekli, že část účastníků odjede domů už během neděle.

Na hluk si v noci na neděli stěžovali i místní, policie evidovala oznámení na rušení nočního klidu. Přestupky policie postoupila příslušnému městu Frýdlant, které je bude řešit ve správním řízení. Pořadatelům hrozí nejvýše pětitisícová pokuta.

Problémy dnes nebyly jen s hlukem. Na dva účastníky technoparty spadla  ráno asi dvacetikilogramová tyč od reproduktoru. Zraněni byli jen lehce, sanitka je odvezla na ošetření do nemocnice. Okolnosti nehody policie prošetřuje. Policie zjišťuje, proč tyč od reproduktoru na dva tanečníky spadla, zatím nikoho neobvinila.

Hygienici nepřijeli

Krajská hygienická stanice, kterou starostové i policie žádali, aby přijela změřit hladinu hluku, zatím nezareagovala. Starosta Černous Vladimír Keller soudí, že by její pracovníci mohli dorazit v pondělí.

Názor, že obec se měla na hygieniky obrátit hned poté, co oznámení od pořadatelů obdržela, starosta odmítá. "Kde bychom na to vzali peníze, kdybychom volali hygieniky už před každým takovým oznámením," řekl starosta.

Frýdlantský výběžek není cílem milovníků techna poprvé. V roce 2009 přijelo na party u Višňové, jen několik kilometrů vzdálené od dnešní akce, asi 2000 tanečníků, o rok dříve dokonce 8500. Akce CzechTek tam v roce 2002 přilákala asi 12.000 lidí. Byla špatně organizačně zajištěná, zůstaly po ní tuny odpadků a policie řešila řadu přestupků i trestných činů včetně alkoholu za volantem nebo distribuce drog. Několik policistů bylo pak prošetřováno kvůli údajně příliš přísným zásahům proti účastníkům akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám