Hlavní obsah

V Beskydech shořelo šest hektarů lesa, hasit pomáhaly i vrtulníky

Právo, ČTK, Anna Bortlíčková
Frýdek-Místek
Aktualizováno

S rozsáhlým požárem lesa bojovali v sobotu hasiči v oblasti Jamníku v katastru beskydské obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Na místě zasahovalo asi 30 hasičských jednotek, nasezeny byly i dva vtrulníky a letadlo. "Požár se už podařilo lokalizovat," řekl vpodvečer Právu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči se snaží požár eliminovat. Ilustrační foto

Článek

Požár vypukl v kopcích na špatně přístupném místě. První hasičské jednotky k požáru vyjely krátce před 13:00. "Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár, který se vlivem větru a sucha stále šíří," popsal Faster v sobotu odpoledne. Původně prý hořelo na ploše 20 krát 25 metrů, kolem 18:00 však bylo požářiště desetkrát větší - hořelo až šest hektarů lesa.

Na místo byly postupně vysílány další posily. Podle Fastera ve složitém terénu proti ohni bojovalo asi 30 jednotek z profesionálních stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a sboru dobrovolných hasičů obcí z Frýdecko-Místecka a Ostravska. Hasiči zůstanou na místě zřejmě přes noc.

Starosta Starých Hamrů Jan Klepáč Právu řekl, že obyvatelé ani jejich nemovitosti ohroženi nejsou. "Je to odlehlé místo," uvedl.

Na místě zasahovali i kriminalisté. "Je zde podezření, že les chytil od ohně, který rozdělali lesní dělníci," sdělil mluvčí frýdeckomístecké policie Vlastimil Starzyk.

Les hořel i na Olomoucku a Prostějovsku

Zhruba šest hektarů lesa hořelo i u obce Vilémov na Olomoucku. Hasičům se již podařilo požár lokalizovat.

Podobný požár v sobotu likvidovali hasiči také u obce Přemyslovice na Prostějovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám