Hlavní obsah

V Praze se kvůli prudkému oteplení přiotrávilo oxidem uhelnatým devět lidí

– Praha

V Praze se v pátek večer přiotrávilo oxidem uhelnatým z netěsnících karem a komínů devět lidí. Tři z nich utrpěli vážnou otravu. Záchranáři proto na lidi apelují, aby nezanedbávali pravidelné prohlídky plynových spotřebičů a komínů.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Zvýšený počet otrav souvisí podle mluvčí pražské záchranné služby Jiřiny Ernestové s náhlým prudkým oteplením a jde o každoroční jev. Páteční počet přiotrávených lidí je však prý mimořádný.

Zpětný tah zplodin z karmy do místnosti nastane při prudkém oteplení, zejména pokud jsou komíny v horní části výrazně zahřáté od slunce. Při tom se během "mikroinverze přímo v komíně" stane to, že horní zahřátý vzduch nepropustí vzduch zespoda a utvoří jakousi zátku. Tah komínu se výrazně sníží, někdy až do té míry, že změní směr.

Většinou jde o kombinaci s nedostatky v zabezpečení odvodu zplodin v komínu a ve stavebním řešení místnosti. "Oxid uhelnatý se poté začne usazovat v místnosti a působí jako jed," uvedl pražský magistrát s odkazem na hasiče a záchranáře.

Neprozradí ho barva ani zápach

Lékaři připomínají, že oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Když se ho člověk nadýchá, zmalátní a poté ztratí vědomí. "Otrava oxidem uhelnatým hrozí mimo jiné vážným poškozením mozkových buněk," uvedla Ernestová.

Lidé, kteří mají karmu, by měli místnost odvětrávat, ať už oknem, dveřmi nebo větráky. "Zajistit si dohled zvenčí druhou osobou, při koupání po napuštění vany karmu vypnout, omezit používání karmy při enormním slunečním svitu," vyjmenoval možná opatření pražský magistrát. Instalace nejlevnějšího čidla, které přítomnost oxidu uhelného v bytě zachytí, stojí prý asi 1000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám