Hlavní obsah

Zpronevěru 230 miliónů v Sazce prověřuje policie

Policie začala prověřovat, zda loterijní společnost Sazka nezpronevěřila téměř 230 milionů korun, které zákazníci firmy T-Mobile vydali na jaře loňského roku prostřednictvím jejích terminálů. Mobilní operátor od loterijní společnosti peníze nedostal. Sazka, tehdy vedená bývalým generálním ředitelem Alešem Hušákem, si je podle něho přisvojila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

"Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zpronevěry," řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Obviněn zatím nikdo nebyl. Více informací Kropáčová nesdělila. Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové podal operátor loni v létě trestní oznámení na neznámého pachatele, protože z právních expertíz a poslední smlouvy vyplývalo, že peníze nikdy nebyly majetkem Sazky.

Podle Lenky Tiché, mluvčí insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky, se tato záležitost týká bývalého managementu firmy. "Pokud si policie vyžádá po správci podklady pro trestní řízení, tak poskytneme součinnost, ale jinak je to věc bývalého managementu a insolvenčního správce se to netýká," řekla Tichá. Již dříve přitom připustila, že právníci T-Mobilu mohou mít pravdu.

Mobilní operátoři včetně T-Mobilu pozastavili dobíjení kreditů přes terminály Sazky v polovině loňského března. T-Mobile obnovil spolupráci s loterijní společností v lednu letošního roku, konkurenční Telefónica a Vodafone tak učinili již loni.

Žalobu zvažuje i ČSTV

Bývalé vedení Sazky včetně Hušáka bude možná čelit také žalobě ze strany Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) a dalších akcionářů Sazky, která je nyní po odprodeji loterijního byznysu víceméně prázdnou schránkou. Podle České televize by mohli sportovci žalovat Hušáka za to, že firmu přivedl ke krachu, až o 1,5 miliardy korun. O podání žaloby podle obchodního práva bude rozhodovat dnešní valná hromada ČSTV.

Hušák byl generálním ředitelem Sazky od roku 1995, loni postupně skončil ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva loterijní firmy. Sazka se loni na jaře dostala do insolvence a poté do konkurzu, její podnikatelskou činnost převzala loni v listopadu firma SAZKA sázková kancelář, vlastněná finančními skupinami PPF a KKCG.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám