Hlavní obsah

Na jihu Moravy vzplály lesní požáry

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Hned několik velkých požárů lesa a trávy museli v pátek likvidovat jihomoravští hasiči. Ke vzniku plamenů zřejmě výrazně přispělo horké a suché počasí. Plné ruce práce měli hasiči s požárem u Lomnice nedaleko Tišnova na Brněnsku.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

Zkrotit plameny tam muselo vyrazit na 14 jednotek, vyhlášen byl třetí, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Na pomoc musel vzlétnout i hasičský letoun.

Hned dva požáry zuřily na Vyškovsku, lesní porost a hrabanka vzplála v lese u obce Hvězdlice na ploše sto krát sto metrů. Hořelo i ve vojenském výcvikovém prostoru Březina, tam plameny likvidovalo šest jednotek. Plameny se během odpoledne podařilo hasičům na všech místech dostat pod kontrolu, dohašování ale bude trvat ještě dlouhé hodiny.

Počasí v pátek na mnoha místech jižní Moravy překonalo teplotní rekordy. Nejvýše se teplota vyšplhala ve Strážnici na Hodonínsku, a to až na 27 stupňů Celsia. Ve Strážnici byl téměř o stupeň překonán starý rekord z roku 1969. V Brně-Žabovřeskách dnes zaznamenali meteorologové 25,9 stupně, čímž byl překonán rekord z roku 2007.

Meteorologové vydali varování pro jižní Moravu. Upozornili, že v nadcházejících dnech bude v oblasti suché, teplé a větrné počasí, v němž hrozí rychlé šíření ohně ve volné přírodě. Tím vzniká vysoké nebezpečí požárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám