Hlavní obsah

Starosta přivedl Chlumec na buben, u soudu dostal pět let

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Bývalý starosta Chlumce u Ústí nad Labem Roman Hanusch odešel v pátek od ústeckého krajského soudu s pětiletým trestem vězení. Podle soudu obci způsobil svou správou škodu 16 miliónů korun uzavřením nevýhodných smluv bez vědomí zastupitelstva.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý starosta Chlumce Roman Hanusch (vpravo) u soudu

Článek

Soud jednání starosty mezi lety 2006 až 2009 ohodnotil jako zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku, podvod a pokus o dotační podvod.

Pětapadesátiletý Hanusch jako člen ODS stál v čele obce už od roku 1990. Usiloval o to, aby počet obyvatel Chlumce překročil 5000 kvůli vyšším příjmům z daní do rozpočtu obce. Obec proto chtěla postavit 40 rodinných domků.  Podle státního zástupce ale stavební práce objednával „na vlastní pěst“, aniž by obec na ně měla peníze. Navíc o tom vůbec neinformoval zastupitele. Faktury se následně ani neobjevovaly v účetnictví.

Největší škodu starosta podle soudu způsobil obci, o další milión pak připravil i místní rybáře, kteří mu zaplatili zálohu za převod rybníka, jehož se ale nedočkali. Podle soudu věděl, že proti prodeji jsou obyvatelé a zastupitelstvem akce nemůže projít.

Zvlášť závažného zločinu dotačního podvodu se měl Hanusch podle soudu dopustit na konci roku 2008, kdy k žádosti o poskytnutí státní dotace 11,5 miliónu korun na infrastrukturu pro stavbu domků ve Stradově přiložil padělaný výpis z katastru nemovitostí a uvedl nepravdivé údaje o provedeném výběrovém řízení.

Hanusch po vynesení rozsudku zopakoval, že se cítí nevinen. K případnému odvolání si stejně jako státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám