Hlavní obsah

Štítnou žlázu léčila jen homeopatiky, po smrti pacientky soud potvrdil vinu doktorky

Brno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil vyškovské lékařce Janě Štelclové podmíněný trest za to, že zanedbala stav pacientky a žena následně v nemocnici zemřela. Štelclová ženu několik let léčila na štítnou žlázu homeopatiky, nijak si ale nezkontrolovala, zda léčba zabírá. A v tom je podle soudu její provinění.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Štelclová si za to vyslechla desetiměsíční trest s odkladem na dva roky a také dvouletý zákaz výkonu lékařské praxe.

Verdikt NS padl v březnu bez veřejného jednání, v pátek soud zpřístupnil rozhodnutí v databázi.

Soudy tomu nerozumí, argumentovala lékařka

Štelclová v dovolání tvrdila, že soudy nemají dostatečnou kvalifikaci pro posuzování, zda je homeopatická léčba účinná či vhodná. Na tom se neshodují ani odborníci. Štelclová také poukazovala na to, že o pacientku pečovala osm let a její stav se zhoršil až poté, co přestala užívat předepisované léky.

Tvrdila, že žena zemřela proto, že se o ni v nemocnici špatně starali, dostala tam zápal plic a lékaři navíc ignorovali její boreliózu.

Účinnost homeopatik soudci neřešili

Podle Nejvyššího soudu ale justice vůbec nevyházela z předpokladu, že homeopatická léčba je nesprávná, neúčinná či škodlivá. Posuzovala jen chování lékařky, která vůbec neřešila, jak léčba probíhá, a vývoj nesledovala například laboratorními testy. Když se stav ženy zhoršil, nijak nereagovala.

"Obviněné není vytýkáno to, že léčila poškozenou homeopatickými léky, ale že jako lékařka nevyužila i jiných léčebných možností, které byly dostupné, respektive neučinila jiná potřebná opatření," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Karlem Haschem. Soud poukázal také na to, že lékařka odmítla vydat zdravotní dokumentaci poškozené.

Homeopati k léčbě používají ředěné látky, především přírodního původu, které ve vyšší koncentraci vyvolávají příznaky léčené nemoci. Řídí se principem, že "podobné léčí podobné". Lékaři vytvářejí konkrétní léčbu pro každého člověka zvlášť. Zda lze pomocí těchto metod člověka opravdu léčit, není nijak dokázáno, podle mnohých ale taková léčba neuškodí. Nejčastěji se homeopati zabývají oslabenou imunitou, ekzémy, únavou či alergiemi.

Pacientku Štelclová léčila v letech 1998 až 2006. V březnu 2006 se její stav prudce zhoršil a rodina ji převezla do nemocnice. Skončila v péči metabolické jednotky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Nakonec v červnu 2006 zemřela ve Vyškově na jednotce intenzivní péče.

Případem se dvakrát zabýval Okresní soud ve Vyškově. Poprvé Štelclovou zprostil obžaloby. Státní zastupitelství se odvolalo a krajský soud případ vrátil do Vyškova k doplnění dokazování. V druhém procesu už okresní soud shledal lékařku vinnou.

Anketa

Věříte v účinnost homeopatik?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 1307 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám