Hlavní obsah

Rodiče týrali své děti až k jejich retardaci, dostali po dvou letech vězení

Mělník

Dvěma lety vězení v pátek potrestal mělnický okresní soud rodiče za týrání dětí a ohrožení jejich výchovy. Tři své potomky v roce 2010 bili po těle i do obličeje, matka je navíc topila a zavírala do koupelny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společným týráním a zanedbáváním jim tak způsobili lehkou až středně těžkou retardaci. Nepodmíněné tresty odnětí svobody mají rodiče nastoupit do věznice s dozorem. Soud tak zpřísnil předchozí podmíněný trest, který zrušil krajský soud.

Soudkyně přihlédla i k pátečním výpovědím svědkyň, které přišly s dětmi do kontaktu po jejich odebrání rodině. Zdravotní sestra z Diagnostického ústavu v Dobřichovicích potvrdila, že dvě dívky a chlapec byli při příchodu do zařízení špinavé, zanedbané s modřinami na zádech, stehnech a hýždích. Děti se bály vody, vydávaly jen neartikulované skřeky, chyběly jim základní hygienické návyky a měly zkažené i mléčné zuby. Nejmladší dívka se bála pohlazení i jiného fyzického kontaktu.

Syndrom týraného dítěte

Lékařka, která děti den po jejich příchodu do ústavu v říjnu 2010 prohlížela, popsala množství drobných modřin na těle všech dětí. Přestože se s nimi setkala pouze jednou, děti vykazovaly známky opoždění.

Známky syndromu týraného dítěte a opakovaného topení matkou potvrdila také loňská výpověď znalce. Podle jeho závěrů byly děti psychicky a fyzicky týrány a zanedbávány, a jsou proto lehce až středně těžce mentálně retardované. Známky zanedbání i neadekvátního fyzického trestání potvrdily i dřívější výpovědi pracovnic dětského krizového centra a dětské poradny v Neratovicích.

Manželé mají deset dětí

Obhájkyně rodičů podají proti verdiktu odvolání, nesouhlasí s tvrzením, že týrali děti. Rodiče se podle ní o děti vzhledem ke své nízké vyzrálosti nebyli schopní postarat. K tomu přihlédla i soudkyně, dala za pravdu státní zástupkyni a rodičům uložila trest na nižší hranici trestní sazby, která se v tomto případě pohybuje v rozmezí dva až osm let odnětí svobody. Otec sice již v minulosti trestán byl, ale s přihlédnutím na fakt, že dětem měla dle jejich výpovědí více ubližovat matka, obou rodičům uložila trest ve stejné výši.

Předchozí verdikt z loňského července znamenal pro matku dvouletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky, pro otce souhrnný trest 2,5 roku se zkušební dobou také na čtyři roky. Na oba měl po celou dobu dohlížet probační pracovník. Muži navíc soud na čtyři roky zakázal pití alkoholu.

Manželé mají deset dětí, sociální pracovníci rodinu sledují už od roku 1999. Už u prvních čtyř dětí, které jsou od roku 2001 v ústavech, byl patrný opožděný vývoj. Tři děti, o kterých dnes jednal soud, odebraly rodině úřady v říjnu 2010. Od prosince téhož roku jsou umístěny v dětském domově, kde dělají pomalé pokroky.

Reklama

Výběr článků

Načítám