Hlavní obsah

Aktivistka kopla policistku do hlavy, soud ji potrestal výchovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Dvouměsíční podmínečný trest vyměřil ve čtvrtek Okresní soud v Klatovech jednatřicetileté ekologické aktivistce Slavce Málkové z Brna žalované za útok na policistku při loňské blokádě v Národním parku Šumava.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté mezi demonstranty

Článek

"Trest je na spodní hranici, rovněž roční zkušební lhůta je minimální, neboť uložený trest má především výchovný charakter," uvedl soudce Jan Kasal. Málkové hrozilo za násilí proti úřední osobě až čtyřleté vězení. Verdikt není pravomocný, soudce ho vyhlašoval v nepřítomnosti Málkové i jejího advokáta.

Málková loni v srpnu u Modravy v lese u Ptačího potoka úmyslně kopla do hlavy zasahující policistku a způsobila jí hematom v obličeji. Bylo to ve chvíli, kdy jí policisté s pomocí hmatů a chvatů odváděli k autu, které ji mělo převézt na služebnu k podání vysvětlení. Málková ležela na zemi, dva policisté ji drželi pod pažemi a policistka se k ní skláněla, aby jí zvedla nohy.

Aktivistka ale důrazně popřela, že policistku kopla úmyslně. "Je fakt, že mě to strašně mrzelo, nemám v nátuře, abych někomu, komukoliv, ubližovala," uvedla u soudu Málková. Hned v den, kdy se incident stal, se policistce omluvila.

Její advokát v závěrečné řeči uvedl, že podle jeho názoru dva zasahující policisté o skutku křivě vypovídali a poškozená policistka vše zveličila. Soud se ale při rozhodování o vině opíral právě o výpovědi policistů. "Nezjistil jsem nic, co by bylo v rozporu s tím, co policisté uváděli," řekl Kasal.

Málková a manželé Radovan a Jana Čápovi jsou jedinými aktivisty z loňské blokády na Šumavě, kteří stanuli před soudem. Také Čápovi se u klatovského soudu zpovídají z napadení policisty. Jejich případ není ještě uzavřen, jednání pokračuje na začátku května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám