Hlavní obsah

Řidič náklaďáku jel a odpočinek maskoval silným magnetem na tachografu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Silný magnet na tachografu objevila ve středu hlídka policie při kontrole nákladního vozidla značky Scania v Zábřehu na Šumpersku. Policistům bylo divné, že tachograf vykazoval již od úterý dobu odpočinku, přestože 42letý řidič s autem prokazatelně jel. Proto se rozhodli pro důkladnou prohlídku.

Foto: Policie ČR

Silný magnet, který objevili policisté na tachografu nákladního auta v Zábřehu.

Článek

„Vozidlo zastavila hlídka policie, která se specializuje na dodržování sociálně právních předpisů u nákladní dopravy,“ řekl Právu ve čtvrtek šumperský policejní mluvčí Josef Bednařík. Řidiči mají povinný odpočinek mezi jízdami, aby se omezilo riziko nehod kvůli mikrospánkům a celkové únavě.

Policisté zkontrolovali i kartu řidiče ze záznamového tachografu a zjistili, že i při jízdě tachograf vykazuje odpočinek.

„Při kontrole byl nalezen na snímači impulzů silný magnet, který ovlivnil snímač, a tím i záznam na kartě řidiče. Manipulace s tachografem byla řidiči prokázána, ten nic nepopíral a k manipulaci se přiznal,“ uvedl policejní mluvčí.

Za podvod hrozí řidiči pokuta od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení na dobu až na rok. Dopravci hrozí sankce ve výši až 100 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám