Hlavní obsah

Muži, který se proboural autem do plzeňské věznice, zmírnil soud trest

Plzeň

Antonína Šafáře, který loni proboural vozem vstupní bránu věznice Plzeň-Bory, ve čtvrtek Krajský soud v Plzni poslal na dva roky a devět měsíců do vězení s dozorem. Odvolací senát tak zrušil rozsudek Okresního soudu Plzeň-město, jenž muži letos v únoru uložil tříleté vězení, a rozhodl sám.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Podnikatel Antonín Šafář, který se autem proboural do věznice Bory.

Článek

Mírnější trest dostal Šafář proto, že soud jednání kvalifikoval příznivěji. Verdikt je pravomocný. Šafářovi soud také zakázal na tři roky řídit motorová vozidla.

Devětačtyřicetiletý Šafář se loni v noci na 6. října dostal až na dvůr věznice, kde ho zadrželi strážní. Před soudem tvrdil, že neměl v úmyslu se do věznice dobývat. Údajně se chtěl od jednoho známého dozorce dozvědět, jak se daří synovi, jenž si v objektu odpykával desetiletý trest za pokus o vraždu. Prý omylem zařadil zpátečku, vůz neubrzdil a narazil do vysunovacích vrat a prorazil i kovové mříže.

Společensky škodlivé jednání

Soud mu však neuvěřil. Podle únorového verdiktu se úmyslně rozjel proti bráně věznice nadvakrát. Soud tehdy označil rozjetý vůz za zbraň a muže potrestal za násilí proti orgánu veřejné moci a také za ohrožení pod vlivem návykové látky a poškozování cizí věci.

Odvolací senát ve čtvrtek uvedl, že vůz by bylo možné označit za zbraň, pokud by jím Šafář útočil proti tělu někoho, tedy tělesné integritě člověka, nikoli proti budově. Proto jednání posoudil příznivěji, místo původních až osmi let nyní ukládal trest v sazbě od šesti měsíců do pěti let.

"S ohledem na změnu právní kvalifikace ve prospěch obžalovaného mu byl uložen trest mírnější, ne ale výrazně. Jeho jednání je výjimečně společensky škodlivé. Je nepochybné, že spáchal tři trestné činy," uvedl za odvolací senát soudce Petr Poledne.

Útok Šafáře označil za opovážlivý čin proti orgánu veřejné moci provedený bizarním způsobem. "Je nepochybné, že úmyslně najel do brány věznice, chtěl projevit odpor proti tomu, že někdo drží jeho syna," dodal soudce.

Nezodpovědný řidič

Zákaz řízení na tři roky soud uložil ve stejné výši jako v únoru okresní soud. Šafář jej dostal proto, že v době činu řídil opilý, měl tehdy téměř 2,3 promile alkoholu, k plzeňské věznici přitom jel ze své chaty v Pňovanech vzdálené od Plzně asi 20 kilometrů. "Projevil se tím jako nezodpovědný řidič," dodal Poledne.

Čtvrteční verdikt je konečný, jedinou šancí je podat dovolání.

Šafář byl v době činu ve dvouleté podmínce kvůli ublížení na zdraví. Trest dostal za to, že v létě 2006 na své chatě téměř uškrtil sedmnáctiletého mladíka při sexuálních hrátkách ve třech. Podmíněný trest by mu tak měl být v nejbližší době přeměněn v nepodmíněný, a připočítá se k uloženému trestu.

Šafářova syna odsoudil krajský soud na deset let předloni v červnu za pokus o vraždu, když v opilosti v říjnu 2009 před plzeňským barem řízl nožem do krku pětadvacetiletého muže. Mimo jiné mu přetnul hrdelní žílu a několik svalů, napadený přežil díky rychlému lékařskému zásahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám