Hlavní obsah

Muž brutálně zbil družku, dva dny ležela v polích a v nemocnici zemřela

Právo, René Chvalina
Jičín

Konfliktní soužití dvou bezdomovců provázené hádkami a litry alkoholu loni v listopadu vyvrcholilo tragédií. Šestačtyřicetiletý Karel Berka tehdy brutálně napadl svou o dvanáct let starší družku, se kterou žil v polích za Jičínem. Podle obžaloby ji pak zraněnou a polonahou nechal v mrazech jen na matraci a záchranku zavolal až po dvou dnech.

Foto: René Chvalina, Právo

Karlu Berkovi hrozí až šestnáct let za mřížemi

Článek

Po převozu do nemocnice žena na následky svých zranění a podchlazení zemřela. Za těžké ublížení na zdraví mu hrozí až šestnáct let vězení.

Obžalovaný muž do soudní síně napochodoval velmi suverénně a dříve, než začal vypovídat, stačil, obvinit svědky z toho, že jsou to větší gauneři než on. U soudu si nebral servítky a jeho výpověď byla prošpikovaná vulgárními výrazy všeho druhu.

Neplatili nájem, skončili na ulici

Berka žil s Jaroslavou S. pět let. Jejich soužití začalo v jičínském bytě, ze kterého se však záhy museli vystěhovat, protože neplatili nájem. Skončili tedy na ulici a začali žít ve stanu na polích u Jičína. Později se přestěhovali do chatky stlučené ze dřeva a koberců. Berkova družka žila jen z důchodu a on sám si občas přivydělával pomocnými pracemi a sběrem železa.

V osudný den se oba bezdomovci celý den opíjeli v místních restauracích, a když se navečer vydali zpět do polí, strhla se mezi nimi hádka, která skončila Berkovým útokem. „Hrozně mě naštvala, že nechtěla jít dál, tak jsem jí prostě naložil,“ uvedl u soudu Berka.

Byla úplně promrzlá, že jsem jí nemohl ani narovnat ruce v předloktí.
Karel Berka

Berka podle obžaloby družku surově mlátil a kopal do hlavy a celé horní části těla. Na nohou měl přitom vojenské kanady, které prý předtím našel u popelnic.

„Naložil jsem jí a pak jsem ji táhl po poli a cestou se jí stáhly kalhoty a ztratila boty. Přitom dřela holým zadkem po poli,“ uvedl v přípravném řízení Berka. Podle obžaloby ji téměř nahou zanechal na matraci u stanu a odešel popíjet do chatky.

Berka nicméně u soudu tvrdil, že si kvůli alkoholu vůbec nepamatuje, že by ženu kopal. „Byl jsem vytočený, že už nemohla dál. Nechtěl jsem ji tam nechat, ale nejsem sportovec, abych lítal jako messerschmitt do chaty pro nějaké hadry,“ hájil se Berka.

V polích ležela dva dny

Ženu odtáhl na matraci, protože k chatce to prý bylo moc daleko. „Hádali jsme se kvůli penězům, ona všem půjčovala a nic nám nezbylo,“ pokračoval Berka s tím, že půjčovala peníze i jedné cikánce, která je pak proházela v automatech.

Zraněná žena ležela na matraci v polích dva dny. Berka ji pouze přikryl spacáky a igelitem od stanu, ve kterém dříve bydleli. „Byla úplně promrzlá, že jsem jí nemohl ani narovnat ruce v předloktí. Tak jsem ji oblékl, zabalil do deky a šel jsem nakoupit víno, rum a vodu, protože říkala, že má žízeň,“ popisoval další dění obžalovaný muž.

Žena utrpěla tupý úraz hlavy, krku, trupu i končetin, měla zhmožděný mozek a zlomených několik žeber. Záchranku obžalovaný zavolal, až když jeho družka začala zvracet krev. Zemřela několik hodin po převozu do nemocnice kvůli silnému podchlazení.

Na otázku soudu, jak se dívá na celou událost s odstupem času, Berka jen nezúčastněně pokrčil rameny a řekl: „Je to smutné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám