Hlavní obsah

Policista u soudu popsal, jak v domě nacházeli těla čtyř zavražděných dětí

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud pokračoval ve středu v rozplétání loňské čtyřnásobné vraždy dětí v obci Široký Důl na Svitavsku. Obžaloba z vražd viní matku dětí Romanu Z. V případě usvědčení může strávit zbytek života ve vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná žena, která měla zavraždit své čtyři děti, přichází k soudu

Článek

Podle jednoho ze svědků měla obžalovaná před tragédií velký strach z toho, že by jí děti mohly úřady odebrat. Obávala se i svého druha. Žena po hrůzném činu působila podle zasahujících policistů na místě tragédie velmi zmateně a vůbec nevnímala své okolí.

Policie dorazila na místo neštěstí poté, co druh ženy oznámil na policejní služebně v Poličce, že doma našel mrtvé dítě.

"Chtěl jsem otevřít dveře do obýváku, ale nešly otevřít. Něco tam bránilo. Podíval jsem se dolů a uviděl zkrvavené tělíčko. Okamžitě jsem dveře zavřel a jel na policii,“ uvedl u soudu Jaroslav Š.

Když policisté stáli na dvoře domu, řekl jim, že slyší na půdě kroky. Policisté poté na půdě uviděli obžalovanou.

Pořezané děti na místě vykrvácely

"Žena klečela u otvoru ve stropě, snažili jsme se s ní navázat kontakt, ale nereagovala a byla trochu mimo. Když jsme se pokusili přiblížit, tak vědomě spadla z půdy dolů," uvedl ve středu u soudu jeden ze zasahujících policistů. Ženě, která spadla z pětimetrové výšky a těžce zraněná upadla do bezvědomí, poskytli policisté první pomoc.

Podle obžaloby matka své tři děti ve věku od dvou měsíců do pěti let pořezala na krku v obývacím pokoji a kuchyni. Všechny dětí na místě vykrvácely. "Osmiletého syna pak žena chytila na půdě, kde ho udusila," uvedla státní zástupkyně.

V obytné místnosti jsme našli další mrtvé dítě v kočárku.
policista

Další policista vypověděl, že když zraněnou ženu odvezli záchranáři, začali prohledávat dům. V té době už o jednom mrtvém dítěti věděli. "Další usmrcené dítě jsme našli na půdě pod hadry. V obytné místnosti jsme našli další v kočárku, který byl zarovnaný látkami. Poté dorazili na místo kriminalisté, kteří našli i čtvrté mrtvé dítě,“ vypověděl policista.

U soudu vypovídal i Jiří Bureš z Apoštolské církve, s nímž byla Romana Z. v kontaktu. Podle něj to byla vzorná matka schopna udělat pro své děti maximum.

"Měla velký strach z úřadů, že by jí děti mohly odebrat. Den před tragédií se mi svěřila, že jí druh vyhrožuje. Prý chtěl, aby odešla," řekl Bureš.

Obžalovaná sedmatřicetiletá Romana Z., která minulý týden vypovídala s nepřítomným výrazem postrádajícím špetku emocí, prohlásila, že si ze svého života vybavuje pouze útržky vzpomínek, například na taneční a svou babičku. Na děti či partnera si prý nevzpomíná. V případě prokázání viny jí hrozí až výjimečný trest vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám