Hlavní obsah

Zloděj si odseděl dvojnásobný trest, než měl, soudce musí chybu napravit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tři měsíce navíc si ve vězení odseděl 35letý David Vebr z Domažlicka, kterému soudce Okresního soudu Plzeň-sever Ladislav Mrzena špatně vyměřil výši trestu. Nejvyšší soud (NS) v Brně Mrzenovo rozhodnutí jako nezákonné v úterý zrušil a nařídil mu chybu napravit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Soud tak musí věc formálně napravit, dobu strávenou navíc ve vězení ale muži nikdo nevrátí.

„Nejvyšší soud spatřuje porušení zákona v postupu okresního soudu, který v důsledku aplikace špatné právní úpravy proměnil Vebrovi neodpracované hodiny obecně prospěšných prací ve výkon trestu ve dvojnásobné délce, než měl,“ řekl Právu mluvčí NS Petr Knötig.

Měl postupovat podle starého zákona

Vebr dostal za drobnou kriminalitu 250 hodin obecně prospěšných prací. Z toho 72 hodin vykonal a zbytek mu soudce loni na podzim převedl na 178 dní odnětí svobody, přičemž správně to mělo být jen 89.

„Místo toho, aby rozhodl v poměru 2:1, tedy za dvě neodpracované hodiny jeden den výkonu trestu, tak mu to přeměnil jedna k jedné. Řídil se přitom novým trestním zákoníkem, ačkoliv správně měl postupovat ještě podle starého zákona platného v době spáchání krádeže, který ukládal za každé dvě neodpracované hodiny jeden den vězení,“ vysvětlil Knötig.

Okresní soud tak musí věc formálně znova projednat a rozhodnout. Už na tom ale nic nezmění, že Vebr si odseděl dvojnásobný trest. Ten má ale šanci požadovat po státu finanční kompenzaci za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem nebo podat ústavní stížnost za porušení základní listiny práv a svobod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám