Hlavní obsah

Zámek v Opočnu zůstane definitivně státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud definitivně potvrdil, že zámek v Opočně a další nemovitý majetek na Rychnovsku zůstane ve vlastnictví státu. Soudci po čtyřletém zkoumání odmítli stížnost dědičky původních majitelů Kristiny Colloredo-Mansfeldové.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Opočno

Článek

Colloredo-Mansfeldová se vydání zámku domáhá od roku 1991 a během sporů se renesanční zámek dokonce vrátil do jejího vlastnictví.

Rodina přišla o zámek za nacistické okupace v roce 1942, po válce zůstal v držení státu. Proto se na něj nevztahovaly restituční zákony. Ústavní soudci už dříve konstatovali, že restituční zákonodárství nemohlo napravit všechny křivdy minulosti.

"Byť Ústavní soud i v této věci vnímá důvody ke konfiskaci majetku předchůdce stěžovatelky nacistickou okupační mocí jako neospravedlnitelné, je nucen opakovaně poukázat na vůli zákonodárce, jasně vymezenou v restitučních zákonech, napravit pouze ty křivdy, ke kterým došlo v letech 1948 až 1989," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Stanislavem Balíkem.

Ústavní soud v minulosti odmítl i stěhování mobiliáře opočenského zámku, o který rod usiloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám