Hlavní obsah

Požár skladu svíček způsobil škodu za 20 miliónů. Soud hledá viníka

Právo, pko
Brno

Stačilo jedno škrtnutí sirky a sklad svíček v Hrušovanech u Brna byl v plamenech. Kdo a proč požár loni v květnu založil, začal v úterý zjišťovat Krajský soud v Brně. Podle obžaloby je viníkem 36letý Roman Zabloudil. Požár způsobil škodu za 20 milionů korun, Zabloudilovi nyní hrozí až 15 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Zabloudil u soudu tvrdil, že v osudný moment na místě požáru vůbec nebyl.

Článek

Zabloudil před soudem uvedl, že osudný večer popíjel u kamaráda alkohol a hrál hry na počítači. Kolem půlnoci se pak vydal do ulic Hrušovan střízlivět, protože jej matka nerada vidí v podnapilém stavu.

Při střízlivění měl hledat své jízdní kolo. Že by si však svou zlost z toho, že bicykl nemůže najít, vybíjel na opuštěném novinovém stánku, polil ho benzínem a zapálil, rezolutně popřel. Právě od hořícího stánku plameny přeskočily na sklad. Verzi obžalovaného částečně podpořil soudní znalec, podle kterého muž není pyroman.

Obžaloba stojí na svědectví jediného muže, který tvrdí, že Zabloudila při zakládání ohně viděl. Podle obhajoby je ale klíčový svědek nevěrohodný. I soudní znalkyně upozornila, že svědek je povrchní a nespolehlivý, navíc má výraznou tendenci věci zkreslovat. Předseda senátu Miloš Žďárský jednání odročil na polovinu května, kdy by mohl zaznít verdikt.

Loňský požár byl jedním z největších na jihu Moravy, nikdo při něm naštěstí nebyl zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám