Hlavní obsah

Exředitel Klubu hurá kamarád miliónové podvody u soudu popřel

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové pokračoval v úterý v rozplétání případu bývalého ředitele pardubického sdružení Klub hurá kamarád Davida Matýska. Obžaloba ho viní z dotačního podvodu. Spisový materiál případu obsahuje téměř 10 tisíc stran a jen obžaloba má 191 stran. Podle spisu měl Matýsek připravit 19 institucí o téměř sedm miliónů korun.

Foto: René Chvalina, Právo

Bývalý ředitel sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic David Matýsek (vpravo) u soudu

Článek

"Vyznívá to, jako by někdo 6,7 miliónu odnesl v igelitce. To je nesmysl," bránil se u soudu obžalovaný Matýsek. Ten navíc již dříve uvedl, že v celém případu žádná škoda fakticky nevznikla a že se rozhodně nedopustil trestného činu.

Obžalovaný u soudu uvedl, že během druhé poloviny 90. let se činnost klubu rychle rozrůstala, přibývalo klientů, aktivit i spolupracovníků. Opačným směrem šly ale dotace.

"Bylo velmi těžké dodržet vyrovnaný rozpočet, často se to nepodařilo," uznal Matýsek. Podle něj byly potíže zejména na začátku roku, kdy klub neměl peníze a čekal, jaké projekty mu budou schváleny. Vázlo tak placení faktur i odvodů třeba na zdravotní a sociální pojištění.

Přiznal, že vedení klubu nemělo žádné manažerské zkušenosti. "Uznávám, že jsme se chovali jak malé děti. Byli jsme pohlceni naší prací s mládeží a ta administrativa byla až na druhém či třetím místě," řekl Matýsek.

U soudu se ukázalo, že oběh účetních dokladů v organizaci, která v jednu chvíli čerpala třeba 60 dotačních programů, neměl obžalovaný pod kontrolou.

Chtějí předvolat bývalé vedení města

Matýsek spolu s obhájcem navrhl předvolat členy tehdejšího vedení Pardubic, kteří přišli s organizací do styku jako představitelé města. Konkrétně se jedná o bývalého senátora a primátora Pardubic Jiřího Stříteského (ODS) a současného poslance Miroslava Petráně (VV), který v té době zastával ve městě funkci radního.

Matýskovi v případě prokázání viny hrozí pět až deset let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám