Hlavní obsah

Odsouzený vrah odmítl léčbu ve vězení, soud jej proto pustil na svobodu

Právo, Radim Vaculík

Krajský soud v Brně v pondělí pustil na svobodu vraha Antonína Berkovce (56), který si v břeclavské věznici odpykával dvanáctiletý trest za ubodání svého známého z roku 1995. Důvodem je skutečnost, že lékaři v únoru našli na Berkovcově ledvině zhoubný nádor a doporučili brzkou operaci, aby nezemřel.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Soud přerušil panu Berkovcovi výkon trestu na dobu devíti měsíců ze zdravotních důvodů. Rozhodnutí sice není pravomocné, protože si proti němu může podat stížnost státní zástupce, nicméně je vykonatelné. Tudíž ještě dnes poputuje do věznice v Břeclavi příkaz k propuštění odsouzeného,“ řekla v pondělí Právu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Ještě před několika dny bylo ale všechno jinak. Berkovec poslal Právu z cely dopis, v němž tvrdil, že mu sice skončí trest už za čtrnáct měsíců, ale že se odchodu na svobodu nedočká, protože umře na rakovinu.

Přiznání po 15 letech

Sám v červnu 1995 připravil násilně o život svého známého, obsluhujícího v baru a směnárně v Chlumčanech na Lounsku. Toho třikrát bodl přímo do srdce poté, co se prý posmíval fotografii Berkovcovy přítelkyně trpící roztroušenou sklerózou.

Policie nejprve po vrahovi tři měsíce marně pátrala, načež Berkovec prý nevydržel tíhu svědomí a sám se přihlásil na služebně s tím, že právě on je pachatelem. Jenže později svou výpověď odvolal a soudům tvrdil, že je nevinný. Opakovaně žádal o obnovu procesu, i když neúspěšně.

Vězeňská služba moji žádost zamítla a tím prakticky rozhodla o mé smrti ve vězení, ke které pozvolna dojde, nebude-li brán zřetel na návrh lékařů.
Antonín Berkovec

Až předloni v dubnu Berkovec otočil a znovu se k činu přiznal. Učinil tak poté, co zemřela jeho matka, kvůli které podle svých slov dlouhých patnáct let zapíral.

Teď se ale v ohrožení života ocitl sám Berkovec. Lékaři zjistili, že má zhoubný nádor (tumor) na levé ledvině o velikosti sedm centimetrů v průměru.

Jejich stanovisko bylo prý jednoznačné – operace nejpozději do dvou měsíců, která by mohla odsouzeného zachránit.

Berkovec v dopise uvádí, že Vězeňská služba ČR (VS) odmítla zákrok kvůli jeho závažnosti v některé ze svých nemocnic provést, a to i kvůli komplikaci v podobě Berkovcovy vrozené poruchy srážlivosti krve.

Proto 23. února požádal o přerušení výkonu trestu, aby jej mohlo operovat nějaké onkologické pracoviště, avšak u ředitele břeclavské věznice podle svých slov narazil.

"Vězeňská služba moji žádost zamítla a tím prakticky rozhodla o mé smrti ve vězení, ke které pozvolna dojde, nebude-li brán zřetel na návrh lékařů o přerušení mého výkonu trestu, a to by poté byl zločin proti lidskosti podle mezinárodního práva," napsal v textu Berkovec s tím, že jsou porušována jeho základní lidská práva daná Ústavou ČR.

Operaci ve vězeňské nemocnici odmítl

Právu se podařilo zjistit, že situace je jiná, než odsouzený popisuje. Žádost o přerušení trestu mu zamítla komise vedení vězeňské služby, a to z bezpečnostních důvodů.

Berkovec je totiž evidován jako "nebezpečná osoba" odsouzená za vraždu, má devět záznamů v trestním rejstříku, ve vězení je už posedmé, přičemž naposledy kvůli opakovanému porušení podmínky. Soud v Pardubicích jej v prosinci 2003 totiž pustil podmínečně na svobodu poté, co si Berkovec odseděl osm let za zmíněnou vraždu. V září 2009 se však kvůli porušení podmínky za mříže vrátil.

Vězeňská služba jej proto objednala k požadovanému operačnímu zákroku, ten se ale měl uskutečnit ve vězeňské nemocnici na Pankráci, kde je i chirurgický sál. Operace byla plánována na tento týden.

Jenže Berkovec nechtěl zjevně zákrok ve věznici podstoupit. Jak se Právu podařilo zjistit, opakovaně nedal s operací souhlas a podepsal několik tzv. odmítacích reverzů. Po včerejším rozhodnutí soudu nyní může zákrok podstoupit na některém specializovaném civilním pracovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám