Hlavní obsah

Kněz léta zneužíval školáka, čeká jej zpověď před soudcem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset let vězení. Tahle hrozba se vznáší nad katolickým knězem a někdejším domažlickým kaplanem za dlouhodobé sexuální zneužívání nezletilého chlapce. Státní zástupce podal na třiačtyřicetiletého duchovního obžalobu za zvlášť závažný zločin pohlavního zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Už jsem nařídil hlavní líčení a zároveň rozhodl o tom, že obžalovaný zůstane dál ve vazbě z obavy, že by na svobodě mohl v trestné činnosti pokračovat,“ řekl Právu soudce David Protiva.

Exkaplana kriminalisté zatkli v rámci akce s krycím názvem „flanďák“ letos v lednu. Zneužívat měl dvanáctiletého hocha, s jehož rodiči se znal. Podle spisu došlo k sexuálnímu kontaktu ve více než šedesáti případech, a to od roku 2010. Vše se mělo odehrávat na chatě obviněného muže. Ten se k nemravnostem nakonec přiznal.

„Vůbec nic jsem netušila. Když mi to řekla kriminálka, úplně jsem se z toho sesypala. Důvěřovali jsme mu, znali jsme se léta. Navštěvoval nás, kluka si pravidelně bral na výlety,“ řekla Právu 32letá chlapcova matka. Když si později u výslechu měla přečíst, co všechno kněz s jejím synem prováděl, nedokázala to. „Chodíme k psychologovi, není to jednoduché,“ dodala.

Kněze už jednou soud za podobný exces potrestal. V roce 2006 dostal za pohlavní zneužívání čtyřletou podmínku a měl dále nařízeno pravidelně docházet k sexuologovi. Soud mu ještě zakázal práci s dětmi, neboť v té době vyučoval náboženství na základní škole a jezdil na dětské letní tábory.

Žádal soud o zrušení léčby

Později opakovaně žádal soud o zrušení ochranné sexuologické léčby s tím, že už svoji slabost pro malé chlapce dokáže ovládat. Nikdy ale neuspěl.

Po odsouzení získal zaměstnání na obecním úřadě v místě svého bydliště. „Když jsme ho přijímali, věděli jsme, za co byl odsouzen. Ale práce, kterou měl vykonávat, tedy mít na starosti technickou četu na údržbu obce, nijak nekolidovala se zákazem práce s dětmi. Navíc se velmi dobře uvedl,“ reagoval starosta obce.

Osobně ho pak navštívil ve vazbě, aby si nechal podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru. „Řekl mi, že to neukočíroval. Na to jsem mu odpověděl, že s takovým člověkem dál spolupracovat nechci,“ dodal starosta.

Podle Pavly Anderlové z plzeňského biskupství není obviněný muž už v církvi aktivní. „U nás přestal pracovat a nepůsobí už ani jako kněz,“ dodala Anderlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám