Hlavní obsah

Příbuzní zmláceného chlapce z Břeclavi jsou připraveni darovat mu ledvinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Příbuzní 15letého chlapce, kterého v Břeclavi předminulou neděli zbili tři muži, mu v případě nutnosti darují svou ledvinu. Matka a bratr hocha se proto chystají podstoupit testy, aby zjistili, jestli jsou vhodnými dárci. V pondělí to oznámila matka chlapce Oksana Zhyvachivská.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Zhivachivsky se svou matkou v nemocnici.

Článek

Chlapci museli lékaři po napadení jednu ledvinu odebrat. Jeho blízcí mají nyní obavy z toho, že by mu druhá ledvina nemusela dobře fungovat.

Zároveň matka zvažuje, že bude usilovat o zápis syna na seznam čekatelů na transplantaci, i když zatím jen z preventivních důvodů. Žadatelů o novou ledvinu je ale v zemi mnoho. Jen část uspěje, přičemž mnozí čekají na ledvinu měsíce i roky.

"Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v nadcházejících dnech. Zatím se jeho zdravotní stav lepší," řekla matka. Po útoku přišel její syn o ledvinu a měl poškozená játra a slezinu. V pondělí byl po více než týdenním pobytu na oddělení JIP břeclavské nemocnice přesunut na chirurgii. Jeho stav se zlepšuje každým dnem.

Zmlácený Petro o útočnících, kteří ho připravili o ledvinu: Jsou to ubožáciVideo: Prima FTV

V neděli se v Břeclavi konala demonstrace za účasti 2000 lidí, kteří před radnicí bouřlivě diskutovali se starostou Oldřichem Ryšavým (ČSSD) nejen o brutálním napadení chlapce, ale také o dlouhodobě špatné bezpečnostní situaci ve městě. [celá zpráva]

Hocha předminulou neděli večer v břeclavském Shopping centru požádala o cigaretu trojice neznámých mužů, podle matky napadeného Romů. Když ji neměl, muži ho zbili. Po útočnících pátrají kriminalisté. Hrozí jim až deset let vězení. Břeclavští Romové tvrdí, že s incidentem nemají nic společného. Někteří uvádějí jako viníky Romy ze Slovenska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám